w , , ,

Syrop z mięty do drinków i napojów. Orzeźwienie gwarantowane

Poznaj genialny przepis na syrop z mięty, który cudownie smakuje, a jeszcze lepiej orzeźwia. Możesz go dodać zarówno do drinka, jak i lemoniady. Jeśli skropisz nim deser, zyska on nutkę świeżości.

Miętowy syrop to ciekawy dodatek do wielu napojów i deserów. Ten sklepowy ma wyrazisty zielony kolor, który z pewnością nie jest wynikiem naturalnego barwnika. Mięte możesz kupić w każdym sklepie, jednak my polecamy hodować ją we własnym ogródku, bądź w doniczce na balkonie, nie jest wymagającą rośliną, więc przetrwa każde warunki.

Syrop z mięty
ChrisCCP, pixabay

Poza walorami smakowymi syrop z mięty można popijać przy problemach z układem trawiennym. Łyżka syropu po posiłku wspomoże żołądek i pobudzi jego pracę. Nie bez powodu mówi się, by pić mięte gdy łapie nas ból brzucha.

Duszący, suchy kaszel po chorobie potrafi doprowadzić nas na skraj. Pijesz wodę a gardło w dalszym ciągu drapie. W takich sytuacjach potrzebujesz syropu, który otuli twoje gardło niczym koc i da ukojenie dla podrażnionego przełyku. Przy okazji mięta zadziała antybakteryjnie i zwalczy infekcje, która rozwija się w naszym gardle.

Związki zawarte w liściach mięty działają rozkurczowo i przeciwbólowo, dlatego można ją stosować przy bolesnych miesiączkach. Dawka takiej mikstury będzie znacznie zdrowsza niż kolejna tabletka paracetamolu. Najlepiej działać naturalnymi metodami, a dopiero później przy pomocy silnych leków.

Syrop z mięty

Naturalny syrop, który nie trąci chemicznym dodatkiem. Możesz go użyć na wiele sposobów, poczynając od herbaty kończąc na drinku.
Czas całkowity 1 day 1 godz.
Czas przygotowywania 1 day
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 1 litr

Sposób przygotowania

  • Gałązki mięty umyj i osusz. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, sok z cytryn i startą skórkę cytryny. Zagotuj wodę.
  • Kiedy zacznie wrzeć, ściągnij wodę z garnka i odrobinę przestudź. Kiedy syrop będzie letni włóż gałązki mięty, tak by syrop je całkowicie przykrywał. Przykryj garnek i odstaw na dobę.
  • Syrop przecedź przez drobne sito. Gałązki mięty rozgnieć łyżką i staraj się przecisnąć sok przez sito.
  • Przecedzony syrop zagotuj i przelej do słoików. Postaw dnem do góry, a gdy słoiki ostygną przestaw do chłodnego, ciemnego miejsca.
Zobacz
syrop z mięty
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli