w

Łosoś w połączeniu z ciastem francuskim to prawdziwa uczta

łosoś
pauofficial, pixabay

Szukasz pomysłu na ciekawą i przede wszystkim smaczną kolację? Łosoś w połączeniu ze szpinakiem, ricottą i ciastem francuskim sprawdzi się w tej roli idealnie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Przed nami kolejny weekend, dlatego nie może zabraknąć dziś genialnego pomysłu na coś wystrzałowego do jedzenia. Już za moment dowiesz się, jak zaledwie z kilku składników stworzyć niesamowitą ucztę dla podniebienia. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie. Tak, jak najbardziej lubię!

Łosoś w cieście francuskim z dodatkami

Do przygotowania dzisiejszego przepisu będziesz potrzebować przede wszystkim łososia, szpinaku, ricotty i ciasta francuskiego. I to właśnie ten ostatni składnik ma tu kluczowe znaczenie? Dlaczego? To właśnie ciasto francuskie po wizycie w piekarniku stanie się chrupiącą kołderką dla smacznej ryby z dodatkami.

Co więcej, to ciekawe danie nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje. To po prostu spełnienie wszelkich marzeń kulinarnych. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz!

Genialny pomysł na łososia w cieście francuskim

Przepyszny pomysł na udany obiad lub kolację już na Ciebie czeka. Od samego patrzenia można zgłodnieć!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 25 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania szpinakowej mieszanki.
  • W tym celu podsmażamy go na patelni na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Kiedy szpinak już zmięknie, zdejmujemy go z patelni i doprawiamy do smaku.
  • Następnie łączymy z ricottą, do uzyskania jednolitej mieszanki. Po czym odstawiamy na bok.
  • Filet z łososia możesz pokroić na mniejsze kawałki lub ułożyć w całości na cieście francuskim.
  • Bezpośrednio na cieście francuskim, w centralnej części, rozprowadź szpinakową mieszankę.
  • Na wierzchu ułóż łososia. Następnie przykryj mieszankę wystającymi kawałkami ciasta francuskiego.
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka kuchennego.
  • Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
łosoś
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Jak dla mnie to strzał w 10! Genialna kombinacja smakowa i efektowny wygląd. Niczego więcej nie potrzebujesz do szczęścia. Daję Ci na to moją 100% gwarancję 🙂

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskim czymś wyjątkowym, postaw właśnie na ten przepis. Sukces masz jak w banku!

Zobacz także: Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania ciasta. Palce lizać!

  • Miniatura:
  • pauofficial, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani