Spis treści
Wszystko, co ma w sobie oreo, jest pyszne, nie inaczej będzie jeśli chodzi o lody domowej produkcji. Stworzone z myślą o prawdziwych łasuchach, które nie akceptują tanich zamienników znanych ciasteczek. Do przygotowania lodów trzeba zaledwie kilku składników i odrobinę cierpliwości by całość zastygła w odpowiedni sposób.
Domowe lody można podawać na wiele sposobów: na patyku, w wafelku czy ozdobnym pucharku. Można kupić specjalne pojemniki na lody z patyczkiem, ale jeśli ich nie masz, można to zrobić w nieco inny sposób, wystarczą papierowe kubeczki i łyżeczki. Gotowe lody można genialnie ozdobić za pomocą czekolady temperowanej, która po zastygnięciu staje się chrupiąca. Najlepiej kupić ją przez internet, będzie najtańsza, a ilość pozwoli na przygotowanie wielu porcji.
Lody oreo
Sposób przygotowania
- Ciasteczka wrzucamy do worka i tłuczemy młotkiem, by pokruszyły się na mniejsze kawałeczki.
- W misce ubijamy śmietankę. Kiedy będzie gęsta, dodajemy mascarpone oraz cukier i mieszamy na niskich obrotach.
- Do śmietanki dorzucamy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką, by były w całej masie. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie otwieramy pudełko i mieszamy lody. Po 4 godzinach lody są gotowe.
Jak przygotować lody oreo na patyku?
Otóż nie będzie to żadna innowacja, ale można przygotować lody w wersji „na patyku” z użyciem łyżeczek. Wystarczy, że napełnisz papierowe kubeczki masą oreo gdy będzie płynna i wstawisz do zamrażarki. Kiedy masa zacznie się wiązać, musisz powtykać łyżeczki, by stały pionowo.
Po całkowitym zmrożeniu wystarczy, że wyciągniesz kubeczki i dasz im kilka minut na odtajanie, a swobodnie odejdą od kubeczka. Takie lody dobrze oblać czekoladą temperowaną, która będzie przyjemni chrupać w trakcie jedzenia.
Lody podane w pucharku można podać z kawałkiem wafelka lub pokrojonymi owocami. Daj znać, w jakiej wersji ty najbardziej lubisz domowe lody!