Spis treści
Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na genialne kotlety z PRL-u. Co jest w nich tak wyjątkowego? I jak je zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
Choć minęło już ponad 30 lat, bardzo często my i nasi bliscy wracamy wspomnieniami do czasów PRL-u. Niesłabnącą popularnością cieszą się przede wszystkim przepisy z tamtego okresu. Co na obiad serwowały nasze babcie i mamy? Jak radziły sobie z brakiem wielu produktów?
Bardzo interesują mnie tego typu historie i słucham ich z wypiekami na twarzy. Sama urodziłam się pod koniec lat 80., dlatego nie mam żadnych wspomnień związanych z tamtym okresem. Na szczęście moja Babcia Zosia uwielbia opowiadać o przeszłości. Co więcej, do dziś przygotowuje wiele dań popularnych w tamtym czasie.
I dziś podzielę się z Tobą jedną z takich receptur. Będą to genialne kotlety bez grama schabu. Wiem, brzmi to wręcz absurdalnie, ale już za moment wszystko stanie się jasne!
Kotlety z PRL-u babci Zosi
Składniki
na 5 porcji
Sposób przygotowania
- Mięso mielone przełóż do dużej miski.
- Następnie dodaj do niej pokrojoną w drobną koskę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do mięsa dodaj również przyprawy: sól, pieprz oraz majeranek.
- Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie uformuj z powstałego miksu małe placki.
- Obtocz je w roztrzepanych jajkach, mące i bułce tartej.
- Następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, do momentu, aż kotlety nabiorą złocistego koloru.
- I to wszystko. Smacznego!
Teraz już wiesz, jak wyglądały i smakowały kotlety z okresu PRL-u. Co myślisz o tym przepisie? Ja uważam, że to bardzo ciekawa propozycja, którą warto przetestować w każdej kuchni. Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia!
A może znasz inne ciekawe przepisy z tego okresu? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią wypróbuje każdy nadesłany przepis. Doskonale wiesz, że uwielbiam takie kulinarne przygody!
Zobacz także: Nie wiesz, co zjeść na kolację? Może postawisz na pastę jajeczną?