w

Kultowe kotlety z PRL-u zrobisz jeszcze dziś. Bez grama schabu

kotlety z PRL-u
gbh007, Getty Images

Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na genialne kotlety z PRL-u. Co jest w nich tak wyjątkowego? I jak je zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Choć minęło już ponad 30 lat, bardzo często my i nasi bliscy wracamy wspomnieniami do czasów PRL-u. Niesłabnącą popularnością cieszą się przede wszystkim przepisy z tamtego okresu. Co na obiad serwowały nasze babcie i mamy? Jak radziły sobie z brakiem wielu produktów?

Bardzo interesują mnie tego typu historie i słucham ich z wypiekami na twarzy. Sama urodziłam się pod koniec lat 80., dlatego nie mam żadnych wspomnień związanych z tamtym okresem. Na szczęście moja Babcia Zosia uwielbia opowiadać o przeszłości. Co więcej, do dziś przygotowuje wiele dań popularnych w tamtym czasie.

I dziś podzielę się z Tobą jedną z takich receptur. Będą to genialne kotlety bez grama schabu. Wiem, brzmi to wręcz absurdalnie, ale już za moment wszystko stanie się jasne!

Kotlety z PRL-u babci Zosi

Jak wyglądały i smakowały kotlety w okresie PRL-u? Z tym przepisem możesz przekonać się o tym jeszcze dziś!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Smażenie: 5 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone przełóż do dużej miski.
  • Następnie dodaj do niej pokrojoną w drobną koskę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Do mięsa dodaj również przyprawy: sól, pieprz oraz majeranek.
  • Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie uformuj z powstałego miksu małe placki.
  • Obtocz je w roztrzepanych jajkach, mące i bułce tartej.
  • Następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, do momentu, aż kotlety nabiorą złocistego koloru.
  • I to wszystko. Smacznego!
kotlety mielone z PRL-u
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Teraz już wiesz, jak wyglądały i smakowały kotlety z okresu PRL-u. Co myślisz o tym przepisie? Ja uważam, że to bardzo ciekawa propozycja, którą warto przetestować w każdej kuchni. Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia!

A może znasz inne ciekawe przepisy z tego okresu? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią wypróbuje każdy nadesłany przepis. Doskonale wiesz, że uwielbiam takie kulinarne przygody!

Zobacz także: Nie wiesz, co zjeść na kolację? Może postawisz na pastę jajeczną?

  • Miniatura:
  • gbh007, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani