Spis treści
Szukasz pomysłu na ciekawy przepis wielkanocny? Pasztet jajeczny w genialnym wydaniu to sprawdzony patent na przepyszną przekąskę.
Wielkanoc to niesamowity okres, kiedy możemy spędzić wyjątkowy czas ze swoimi bliskimi przy suto zastawionym stole. Oczywiście zgodnie z tradycją, podczas tego typu spotkań, na stole nie może zabraknąć niesamowitych przepisów z wielkanocnym żurkiem, kultową sałatą jarzynową, czy babką z lukrem na czele.
Wśród wielkanocnych przepisów wymienić należy również domowej roboty pasztet. I to właśnie nim się dzisiaj zajmiemy. Jak go przygotować w ciekawym wydaniu?
Pasztet jajeczny idealny na świąteczny stół
W tym roku zaskocz swoich bliskich ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym pasztetem. Przygotowujesz go na bazie jajek, które są przecież głównym symbolem Wielkanocny. Tym bardziej jest to sprawdzony patent na udane święta.
Pasztet z tego przepisu możesz serwować zarówno w całości, jak i w mniejszych kawałkach – na chrupkim pieczywie. Oczywiście najlepiej domowej roboty. Mi już od samego myślenia o takiej kombinacji, cieknie ślinka. Masz podobnie czytając o fenomenalnym pasztecie jajecznym?
Wielkanocny pasztet jajeczny
Składniki
na 15 porcji
- 12 szt. jajko
- 250 g pieczarki
- 100 g ser żółty
- 1/2 szt. cebula
- 250 g bułka tarta
- 120 ml śmietana
- 1 natka pietruszka
- przyprawy (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Ugotuj 10 jajek, 2 jajka odłóż na bok, ponieważ będziemy potrzebować ich w surowej formie.
- W drobną kostkę pokrój cebulę oraz obrane pieczarki.
- Następnie posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
- Obrane i ugotowane jajka również zetrzyj na tarce. Możesz również pokroić je w drobną kostkę. Wybierz opcję, która bardziej Ci odpowiada.
- Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni. Cebula ma się pięknie zarumienić, a pieczarki mają być miękkie.
- Dwa surowe jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie połącz w misce ugotowane jajka, mieszankę z patelni, bułkę tartą, żółtka, natkę pietruszki, śmietanę oraz ser.
- Nie zapomnij również o doprawieniu mieszanki ulubionymi przyprawami.
- Na koniec dodaj do powstałej mieszanki wcześniej ubite białka. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury białek.
- Powstały miks przełóż do formy.
- Następnie piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Teraz już wiesz, jak zrobić pyszny i ciekawy pasztet na bazie jajek. Z takim dodatkiem święta wielkanocne na pewno będą udane.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Na naszej stronie znajdziesz całą masę wielkanocnych inspiracji zarówno na pyszne wypieki, genialne dania, jak i niesamowite przekąski. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!