w ,

Kremowy pasztet jajeczny. Zrobi furorę na wielkanocnym stole

pasztet jajeczny
minadezhda, Getty Images

Szukasz pomysłu na ciekawy przepis wielkanocny? Pasztet jajeczny w genialnym wydaniu to sprawdzony patent na przepyszną przekąskę.

Wielkanoc to niesamowity okres, kiedy możemy spędzić wyjątkowy czas ze swoimi bliskimi przy suto zastawionym stole. Oczywiście zgodnie z tradycją, podczas tego typu spotkań, na stole nie może zabraknąć niesamowitych przepisów z wielkanocnym żurkiem, kultową sałatą jarzynową, czy babką z lukrem na czele.

Wśród wielkanocnych przepisów wymienić należy również domowej roboty pasztet. I to właśnie nim się dzisiaj zajmiemy. Jak go przygotować w ciekawym wydaniu?

Pasztet jajeczny idealny na świąteczny stół

W tym roku zaskocz swoich bliskich ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym pasztetem. Przygotowujesz go na bazie jajek, które są przecież głównym symbolem Wielkanocny. Tym bardziej jest to sprawdzony patent na udane święta.

Pasztet z tego przepisu możesz serwować zarówno w całości, jak i w mniejszych kawałkach – na chrupkim pieczywie. Oczywiście najlepiej domowej roboty. Mi już od samego myślenia o takiej kombinacji, cieknie ślinka. Masz podobnie czytając o fenomenalnym pasztecie jajecznym?

Wielkanocny pasztet jajeczny

W tym roku podczas świąt wielkanocnych zaskocz swoich bliskich oryginalnym pasztetem jajecznym!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 15 porcji

Sposób przygotowania

  • Ugotuj 10 jajek, 2 jajka odłóż na bok, ponieważ będziemy potrzebować ich w surowej formie.
  • W drobną kostkę pokrój cebulę oraz obrane pieczarki.
  • Następnie posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
  • Obrane i ugotowane jajka również zetrzyj na tarce. Możesz również pokroić je w drobną kostkę. Wybierz opcję, która bardziej Ci odpowiada.
  • Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni. Cebula ma się pięknie zarumienić, a pieczarki mają być miękkie.
  • Dwa surowe jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie połącz w misce ugotowane jajka, mieszankę z patelni, bułkę tartą, żółtka, natkę pietruszki, śmietanę oraz ser.
  • Nie zapomnij również o doprawieniu mieszanki ulubionymi przyprawami.
  • Na koniec dodaj do powstałej mieszanki wcześniej ubite białka. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury białek.
  • Powstały miks przełóż do formy.
  • Następnie piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
pasztet jajeczny
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Teraz już wiesz, jak zrobić pyszny i ciekawy pasztet na bazie jajek. Z takim dodatkiem święta wielkanocne na pewno będą udane.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Na naszej stronie znajdziesz całą masę wielkanocnych inspiracji zarówno na pyszne wypieki, genialne dania, jak i niesamowite przekąski. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

  • Miniatura:
  • minadezhda, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani