Spis treści
Szukasz inspiracji na wiosenny obiad pełen warzyw i świeżych ziół? Postaw na proste i szybkie przepisy, które aż kipią kolorami tęczy, są smaczne i zdrowe! Pamiętaj że możesz dowolnie modyfikować przepisy, ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!
Najlepszy obiad wiosenny
Nie bez powodu pani Ania nazywa ten obiad najlepszym! Mamy tutaj bukiet jarzyn i jajko w koszulce, czyli lekkie ale pożywne produkty. To dobra propozycja dla ludzi na diecie lekkostrawnej.
Przepis: Najlepszy obiad wiosenny
Kokosowa botwinka
Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątke. Jeden aromatyczny i pełny smaku, drugi delikatny i kremowy. Botwinka może być podawana za równo na ciepło jak i na zimno.
Przepis: Kokosowa botwinka
Bigos z młodej kapusty
Przepis obowiązkowy w tym sezonie! Bigos ze świeżej kapusty jest delikatniejszy od tradycyjnego dania, a jego przygotowanie jest znacznie krótsze, bo zajmuje jedynie 40 minut.
Przepis: Bigos z młodej kapusty
Tarta z warzywami i serem feta
Pyszna słona tarta na kruchym spodzie, wypełniona kolorywmi warzywami, masą jajeczną i serem feta. Nadaję się zarówno na obiad jak i kolację. Jest stabilna, można ją łatwo pokroić i zabrać w podróż czy do pracy.
Przepis: Tarta z warzywami i serem feta
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa którą mało kto zna, gdyż szczaw to unikalna roślina o kwaśnym smaku, do kupienia w na ryneczku lub w wybranych warzywniakach. Rośnie naturalnie na łąkach i jeśli ktoś zna się na roślinach, może jej samodzielnie poszukać.
Podpis: Zupa szczawiowa z jajkiem
Leczo
Leczo to węgierskie danie, które bardzo dobrze przyjeło się w polskich domach. Oryginalnie jest to potrawa bez mięsa, ale spolszczona wersja zawiera kiełbasę wiejską.
Przepis: Leczo
Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami
Wiosną najlepiej stawiać na dania które są lekkie i pełne zieleni np.: świeżej pietruszki czy koperku. Łazanki z młodą kapustą to łagodniejszy odpowiednik tych tradycyjnych, kwaśnych łazanek które tak wszyscy uwielbiamy.
Przepis: Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami
Pierogi z bobem
Możę dasz się namówić na pyszne zielone pierogi! Mają w sobie wszystko co lubisz: bób, ser typu feta i kwaśny śmietanowy sos. Autorka zdradza nam przepis na wyjątkowo miękkie ciasto, którym nie pogardziłaby nawet twoja babcia.
Przepis: Pierogi z bobem
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami
Szybka zielona zupka którą można przygotować na dwa sposoby: wegetariański i z dodatkiem mięsa. Gotową potrawę warto posypać nasionami lub kiełkami, dzięki temu przemycimy do organizmu wiele cennych witamin i minerałów.
Przepis: Zupa z zielonych warzyw z pistacjami
Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami
W tej sałatce króluje nasz wiosenny przysmak – SZPARAGI! Ich sezon jest bardzo krótki, więc trzeba korzystać póki widzimy je na sklepowych półkach. Smak sałatki podkreśla sos miodowo-musztardowy, gdyż ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują do smaku małej kwaskowatości.
Przepis: Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami
Lekkie naleśniki na mące ryżowej z roślinnym twarożkiem to idealna propozycja lunchu w pracy. Tutaj w roli dodatków idelanie sprawdzają się kiełki i poszatkowana czerwona kapusta. Pamiętaj, że składniki możesz dowolnie modyfikować!
Przepis: Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami
Knedle jaglane z truskawkami
Słodkie kluseczki z truskawkami i to na obiad? Dokładnie tak! Jeśli lubisz pierogi z owocami, to te knedle z pewnością przypadną wam do gustu. Jeśli za mało wam słodyczy, to dobrze jest posypać całość brązowym cukrem.
Przepis: Knedle jaglane z truskawkami
Pizza „primavera” na domowym pełnoziarnistym płaskim chlebie
Niecodzienna pizza w mało włoskim stylu, ale równie pyszna jak ta, którą zna każdy. Taka pizza to wybawienie dla zapracowanych, gdyż wystarczy zrobić chlebek i ułożyć swoje ulubione dodatki a piekarnik zajmie się resztą.
Przepis: Pizza „primavera” na domowym pełnoziarnistym płaskim chlebie
Stek z kalafiora z jajkiem w koszulce i sałatką z marynowanego ogórka
Przepis: Stek z kalafiora z jajkiem w koszulce i sałatką z marynowanego ogórka
To danie zaskoczy nie jednego wybrednego gościa! Chrupiący kalafior, który śmiało może zastąpić nudnego kotleta w połączeniu z puree, jajkiem i sałatką z marynowanego ogórka to istna bomba smaku i aromatu!
Casserole z kurczaka i wiosennych warzyw
Jednogarnkowe dania to te, które lubimy najbardziej, bo nie trzeba po nich wiele sprzątać a ich przygotowanie jest banalnie proste. Ten garnek dobroci dostarczy Ci wszytskich niezbędnych witamin i minerałów, a przy okazji będzie bardzo smaczny.