w ,

Kanapki z tą pastą są takie pyszne. Domowy paprykarz wkracza do akcji

Lili Gherban's Images

Paprykarz to pasta do kanapki, którą się kocha lub nienawidzi, podczas gdy jedni zajadają się nią bez końca, inni nie wyobrażają sobie pieczywa z tym dodatkiem. Jeszcze kilkanaście lat temu był to prawdziwy rarytas, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Jak zrobić domową pastę, która będzie przypominała tą sprzed kilkunastu lat? Zobacz poniżej!

Podstawowym składnikiem paprykarzu jest ryba, choć nazwa mało na to nie wskazuje. Zazwyczaj wykorzystuję się makrelę, gdyż jest smaczna i stosunkowo tania. Kolejnym jej atutem to genialna wartość odżywcza i mnóstwo nienasyconych kwasów omega-3, które jak wiemy, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Robiąc pastę samemu w domu, mamy pewność, że wykorzystujemy tylko najlepsze części ryby. Sklepowe produkty, zwłaszcza te tańsze, mają to do siebie, że mogą być wykonywane ze słabej jakości mięsa. W końcu po zmieleniu wszystko wygląda tak samo.

Jeśli chcesz przygotować tę przepyszną pastę, potrzebujesz kilku składników, którą są dostępne od ręki w każdym sklepie spożywczym. Zrobisz ją raz, a już nigdy nie kupisz gotowca ze sklepu!

Domowy paprykarz

Prosta pasta rybna do pieczywa. Można zrobić ją na zapas i przechowywać około 3-4 dni w lodówce.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 3 porcje

Sposób przygotowania

  • Rybę oczyść z ości, wyciągnij mięso i podrób widelcem. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a pietruszkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, a następnie dorzucamy pietruszkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 4 minuty.
  • Następnie dolewamy bulion do warzyw i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy rybę, ryż, koncentrat i przyprawy. Smażymy około 4. minuty, aż całość się połączy.
  • Pasta jest gotowa, możesz ją podawać na ciepło luz zimno.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przygotuj domowy paprykarz i ciesz się pyszną pastą do kanapek. Tradycje je się ją z pieczywem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by maczać w niej różne warzywa. W ten sposób możemy przemycić więcej warzyw do naszej diety.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Lili Gherban's Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli