w ,

Jak zrobić szakszukę? Jajecznica nie ma z nią szans

jak zrobić szakszukę
kornyeyeva, Getty Images

Czy wiesz, jak zrobić szakszukę? To genialny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie z jajkiem w roli głównej.

Nie masz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie? Masz dość oklepanych kanapek, standardowej jajecznicy oraz parówek? Jeśli tak, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób, i to zaledwie z kilku składników, przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie. Czyli tak, jak lubimy najbardziej. Mam nadzieję, że Ty również należysz do naszego teamu 🙂

Nietypowy pomysł na śniadanie. Jak zrobić szakszukę?

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wytłumaczyć czym tak w ogóle jest szakszuka. Otóż jest to genialny pomysł na ciepłe śniadanie prosto z patelni z jajkiem w roli głównej. W tym pysznym przepisie znajdziemy również pomidory, kolendrę, cebulę i paprykę. Nie zabraknie też tu genialnych przypraw, które idealnie podkreślą smaki szakszuki.

Kolorowa szakszuka

Przepyszny pomysł na ciekawe śniadanie z jajkami i pomidorami w roli głównej już czeka!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Smażenie: 15 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Następnie dodaj na patelnię kawałki pomidorów oraz paprykę. Warzywo wcześniej pokrój w kostkę.
  • Jako kolejne składniki dodaj przyprawy. I tu najlepiej postaw na ulubione przyprawy, aby danie trafiało w Twoje kubki smakowe. Ja zazwyczaj wykorzystuję tu słodką paprykę, sól, pieprz oraz kumin.
  • Po wymieszaniu składników, smaż mieszankę przez kilka minut.
  • Na koniec dodaj jajka, ale już nie łącz składników. Jajka mają zachować swoją formę w całości. Tak przygotowane danie podgrzewaj przez kilka minut, do ścięcia się jajek.
  • Przed podaniem udekoruj danie posiekaną drobno kolendrą.
  • I to wszystko, smacznego!
jak zrobić szakszukę
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotową szakszukę możesz serwować zarówno z grzankami, domowym chlebem, jak i chrupiącą bagietką. Niezależnie od ostatecznego wyboru, tak przygotowane śniadanie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Już od samego patrzenia robię się głodna, a Ty?

Oczywiście do szakszuki możesz dodać swoje ulubione dodatki. Jedynym ograniczeniem w tym przypadku jest Twoja wyobraźnia.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Może już wcześniej o nim słyszałaś, a nawet go testowałaś? Jeśli tak, jestem mega ciekawa Twojej opinii. Ja osobiście zakochałam się w tej recepturze od pierwszego kęsa.

  • Miniatura:
  • kornyeyeva, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani