Spis treści
Czy wiesz, jak zrobić szakszukę? To genialny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie z jajkiem w roli głównej.
Nie masz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie? Masz dość oklepanych kanapek, standardowej jajecznicy oraz parówek? Jeśli tak, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób, i to zaledwie z kilku składników, przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie. Czyli tak, jak lubimy najbardziej. Mam nadzieję, że Ty również należysz do naszego teamu 🙂
Nietypowy pomysł na śniadanie. Jak zrobić szakszukę?
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wytłumaczyć czym tak w ogóle jest szakszuka. Otóż jest to genialny pomysł na ciepłe śniadanie prosto z patelni z jajkiem w roli głównej. W tym pysznym przepisie znajdziemy również pomidory, kolendrę, cebulę i paprykę. Nie zabraknie też tu genialnych przypraw, które idealnie podkreślą smaki szakszuki.
Kolorowa szakszuka
Składniki
na porcje
Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Następnie dodaj na patelnię kawałki pomidorów oraz paprykę. Warzywo wcześniej pokrój w kostkę.
- Jako kolejne składniki dodaj przyprawy. I tu najlepiej postaw na ulubione przyprawy, aby danie trafiało w Twoje kubki smakowe. Ja zazwyczaj wykorzystuję tu słodką paprykę, sól, pieprz oraz kumin.
- Po wymieszaniu składników, smaż mieszankę przez kilka minut.
- Na koniec dodaj jajka, ale już nie łącz składników. Jajka mają zachować swoją formę w całości. Tak przygotowane danie podgrzewaj przez kilka minut, do ścięcia się jajek.
- Przed podaniem udekoruj danie posiekaną drobno kolendrą.
- I to wszystko, smacznego!
Wartości odżywcze
Gotową szakszukę możesz serwować zarówno z grzankami, domowym chlebem, jak i chrupiącą bagietką. Niezależnie od ostatecznego wyboru, tak przygotowane śniadanie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Już od samego patrzenia robię się głodna, a Ty?
Oczywiście do szakszuki możesz dodać swoje ulubione dodatki. Jedynym ograniczeniem w tym przypadku jest Twoja wyobraźnia.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Może już wcześniej o nim słyszałaś, a nawet go testowałaś? Jeśli tak, jestem mega ciekawa Twojej opinii. Ja osobiście zakochałam się w tej recepturze od pierwszego kęsa.