Spis treści
Puszysty biszkopt to podstawa wielu deserów. Już za moment dowiesz się, jak go przygotować w wersji bezglutenowej. To takie proste!
Moja mama zawsze powtarza, że w każdej kuchni nie może zabraknąć sprawdzonych przepisów na podstawowe dania i składniki. Na jej liście znajduje się m.in. przepis na: ciasto drożdżowe, ciasto do pierogów i uszek, domowy makaron, czy w końcu receptura na biszkopt. Jak podkreśla, tego typu przepisy to baza, bez której nawet nie ma co zaczynać przygody z gotowaniem lub pieczeniem.
I muszę przyznać, że w coś w tym jest. Bo kiedy mamy pewne fundamenty, łatwiej zbudować na nich coś dobrego. Nie inaczej jest w przypadku przepisów. I weźmy chociaż pod lupę biszkopt. Jest on bazą wielu deserów. Dlatego za każdym razem musi wyjść po prostu idealny – mega puszysty i wysoki. Tak, aby po każdym kęsie w naszych domach roznosiły się zachwyty nad domowym wypiekiem.
Jak zrobić idealny biszkopt?
Co więcej, jeśli uda się nam upiec wysoki i puszysty biszkopt, łatwiej podzieli go na mniejsze elementy. Ma to ogromne znaczenie chociażby w przypadku tortów, gdzie można znaleźć kilka warstw biszkoptu przełożonego pysznym kremem.
Jeśli Twój wypiek jest wystarczająco wysoki, wystarczy jeden biszkopt do stworzenia wymarzonego tortu. A co za tym idzie, nie musisz powtarzać tej czynności dwukrotnie. Nie wykorzystasz również podwójnej liczby składników. I w końcu nie będziesz musiała piec dwóch ciast.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Coraz większą popularnością cieszą się przepisy bezglutenowe, dlatego dziś poznasz recepturę na puszysty biszkopt właśnie w takiej formie. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamienić zwykłą mąkę pszenną na mąkę ziemniaczaną.
I w tym miejscu muszę zapewnić, że podmiana ta nie wpłynie niekorzystnie na smak i wygląd biszkoptu. Wręcz przeciwnie, będzie on idealnie puszysty i wysoki. Dlatego warto wypróbować małą modyfikację, która pozwoli uzyskać genialne efekty.
Puszysty biszkopt bezglutenowy
Składniki
na 1 biszkopt
- 210 g mąka (ziemniaczana)
- 6 szt. jajko
- 150 g cukier
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia (bezglutenowy)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od odzielenia białek od żółtek.
- Białka przelewamy do suchej i czystej miski, po czym zaczynamy je ubijać.
- Kiedy zacznie formułować się sztywna piana, dodajemy małymi partiami cukier. Najlepiej sprawdzi się tu drobny produkt.
- Następnie do powstałej mieszanki zaczynamy dodawać partiami wcześniej oddzielone żółtka.
- Zaś na koniec dodajemy stopniowo i delikatnie mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- Pamiętaj, należy robić to ostrożnie, aby nie zniszczyć struktury piany z ubitych białek.
- Powstałą mieszankę przelewamy do formy do pieczenia. Wcześniej należy zabezpieczyć ją papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po ostudzeniu, dzielimy biszkopt na mniejsze kawałki.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie biszkoptu puszystego jak chmurka jest możliwe. I to w wersji bezglutenowej. Na koniec warto dodać, że biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej jest bardziej kruchy i suchy niż tradycyjny biszkopt na bazie mąki pszennej. Dlatego przed wykorzystaniem delikatnie nasącz go ponczem.
Zobacz także: Szybki i tani pomysł na pyszny obiad jak u Babci. Jak zrobić pierogi leniwe?
Jeden komentarz