Spis treści
Pestycydy osiadają na skórce warzyw i owoców, a sama woda nie jest w stanie ich usunąć. Mimo że chronią rośliny przed chorobami czy szkodnikami, dla ludzi są toksyczne. Na następny raz gdy przyniesiesz worek pomidorów z bazaru, musisz je wpierw wymoczyć w wodzie z octem.
Bez pestycydów rośliny nie miałyby ochrony, co skutkowałoby mniejszymi plonami. Mała ilość chemii nie zaszkodzi naszemu organizmowi, ale przy regularnym spożywaniu można się dorobić wielu skutków ubocznych. Najgorszymi z nich są problemy hormonalne i wrzody żołądka, a do pierwotnej kondycji organizmu bardzo ciężko wrócić.
Jak usunąć pestycydy z warzyw? Wystarczy woda z octem
Okazuje się, że nie trzeba odprawiać specjalnych rytuałów nad każdym owocem, wystarczy dobrze go wymoczyć w misce z wodą i octem. Złota proporcja wody i octu spirytusowego to 3:1 – co oznacza, że na 3 szklanki wody dolewamy szklankę octu. Następnie zanurzamy produkty na 30 minut, by substancje miały okazję popracować. Po tym czasie płuczemy całość pod bieżącą wodą, kwaśny zapach szybko się ulotni. To naprawdę nie wiele kroków, a mamy pewność, że nasze warzywa i owoce są w pełni bezpieczne.
Mieszankę możesz stosować w przypadku wszystkich jadalnych roślin, zwłaszcza tych z marketu, które mają niewiadome pochodzenie. Najbardziej narażone na pestycydy są nowalijki, czyli pierwsze sezonowe rośliny, które pojawiają się na sklepowych półkach.
Innym sposobem, który jest droższy, ale i skuteczniejszy jest ozonowanie. Robi się ją za pomocą specjalnych myjek, które bez większego wysiłku pozwolą usunąć wszelkie substancje z warzyw i owoców. Jeśli interesuje Cię ten temat, warto poczytać czy potrzebujesz specjalnego sprzętu w swojej kuchni.