w

Jak sprawić, że smażone potrawy będą nieco zdrowsze? Wystarczy zmiana kilku nawyków

smażone potrawy
ben-bryant, Getty Images

Smażone potrawy są jednymi z naszych ulubionych i choć naokoło trąbi się o ich szkodliwości to trudno z nich zrezygnować. Doktor Marek Skoczylas wskazał kilka niewielkich zmian w naszych nawykach, by jedzenie smażonej żywości było nieco zdrowsze. Okazuje się, że to nie takie trudne jak się każdemu wydaje!

Smażone potrawy mogą być mniej szkodliwe dla zdrowia?

Zacznijmy od najbardziej banalnej zmiany, a mianowicie tłuszczu, na jakim smażymy jedzenie. Trzeba zaznajomić się z temperaturą dymienia poszczególnych produktów. Tu z pomocą przychodzi nasz artykuł na temat doboru oleju. Jest to obszerny, ale niezwykle ważny temat, który pomoże unikać podstawowych błędów podczas obróbki termicznej.

smażone potrawy
smażenie ryby/ fot. jgareri/ Getty Images

Zdaniem lekarza dobrym manewrem przed wrzuceniem żywności na patelnię jest zamoczenie ich w ekstrakcie z zielonej herbaty. Według niego taka żywność po usmażeniu ma mniej szkodliwych substancji. Innymi roślinami, które w podobny sposób blokują powstawanie toksyn, jest rozmaryn i tymianek. Jeśli zatopimy je w oleju do smażenia, będą w stanie uwalniać swoją esencję wprost do tłuszczu.

Jeśli decydujemy się na smażenie, róbmy to możliwie najkrócej, jak się da. Przeciąganie smażenia nie wpłynie korzystnie na tłuszcz, gdyż ten po dłuższym czasie osiągnie swoją temperaturę dymienia i zacznie wytwarzać szkodliwe związki. Do obracania jedzenia używaj drewnianych narzędzi. Te ze sztucznego tworzywa mogą wydalać szkodliwe toksyny!

smażone potrawy
olej do smażenia/ fot. cottonbro, pexels

Zrezygnuj z masła i smalcu — to one w głównej mierze powodują powstawanie szkodliwego cholesterolu, który kumuluje się w naszym układzie krążeniowym. Smalec lepiej zastąpić olejem rzepakowym a masło oliwą z oliwek lub olejem z awokado. Smażone potrawy będą równie smaczne, a przede wszystkim znacznie zdrowsze!

Jedzenie smażonego jedzenia raz na jakiś czas to nie zbrodnia, ale jeśli nasza dieta opiera się głównie o smażone jedzenie, możemy mieć w przyszłości przykre konsekwencje z tego powodu!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ben-bryant, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli