w ,

Smażenie grzybów – jaki tłuszcz wybrać?

smażone grzyby

Smażenie grzybów to jedna z wielu form obróbki termicznej. Najczęściej sprawdza się w przypadku robienia sosu grzybowego lub w momencie, gdy chcemy zamrozić nasze leśne zbiory. Mało kto wie, że potrzebują one odpowiedniego tłuszczu, by zachować pełnie smaku i aromatu.

Na czym smażyć grzyby?

W pierwszej chwili przychodzą nam do głowy dwie propozycje: olej i masło. Niestety żadna z nich nie jest poprawną odpowiedzią!

Masło nie jest odporne na wysokie temperatury i długie nagrzewanie, a grzyby są produktem, które muszą spędzić na patelni dłuższą chwilę. Alternatywą dla tego produktu jest masło klarowane, które ma wysoki punkt dymienia, innymi słowy wytrzymuje działanie wysokich temperatur. Ten produkt będzie idealnie się nadawał do smażenia grzybów.

Kamchatka/ Canva

Smażenie grzybów – na co zwrócić uwagę?

Grzyby leśne trzeba dobrze oczyścić, w innym wypadku podczas jedzenia będziemy czuli w zębach pozostałości poszycia leśnego. Na początku warto obrać grzyby nożykiem, a później wrzucić do miski z kilkoma łyżeczkami soli. Mieszamy grzyby w roztworze, a piasek powinien opaść na dno. Po dokładnym wymoczeniu należy wyłożyć grzyby na ręcznik papierowy, by wchłonął całą wilgoć.

Smażąc grzyby, pamiętaj, że sól dodajemy na końcu. Jeśli posolisz je na początku smażenia, puszczą wodę i w konsekwencji będziesz mieć gotowane grzyby. Aby podbić ich smak, można je delikatnie przyprawić solą, rozmarynem, cebulą, czosnkiem czy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli