Jajko sadzone możesz podawać na każdy posiłek dnia, wszystko zależy od tego, z czym je zaserwujesz. Jestem pewna, że dotychczas smażyłaś je na odrobinie tłuszczu, najczęściej jest to masło lub olej. Jajka przygotowane w ten sposób są znacznie cięższe dla żołądka, lecz smażenie ich bez tłuszczu kończy się najczęściej przypaleniem i przywarciem do powierzchni patelni. Jeśli zrobisz je na wodzie, będą lżejsze dla żołądka, a problem z przyklejaniem do patelni zniknie raz na zawsze!
Jajka pasują do tostów, ziemniaków czy fasolki. Produkt jest niskokaloryczny i ma dużo białka, a dodatkowo jest zdrowy i może nas porządnie nasycić. Kolejnym plusem jest szybkość przygotowania, wbijasz jajka na patelnię, a one robią się praktycznie same.

Jeśli podsmażmy jajka na tłuszczu, mogą się one stać zbyt ciężkie dla naszego żołądka i spowodować ból brzucha oraz nudności. Jeśli przygotujemy je na wodzie, nie będzie w nich ani grama tłuszczu, a smażenie nie wpłynie na ich kaloryczność.
Jak przygotować jajko sadzone na parze?
Jeśli myślisz, że przygotowanie jest długie i wymagające, to jesteś w ogromnym błędzie! Musisz przygotować jajko, patelnię oraz odrobinę wody.
Wstaw patelnię na gaz i wlej łyżkę wody. Kiedy ta zacznie wrzeć, wbij jajko i zmniejsz gaz. Podsmażaj do momentu, aż całe białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i pieprzu, by podkręcić jego smak.

Takie jajko z łatwością zejdzie z patelni, nie ma możliwości, że będzie poszarpane i nieestetyczne. Możesz je podawać na każdy posiłek w ciągu dnia, ale pamiętaj, że smakuje najlepiej tuż po zrobieniu.
Zobacz również:
- Jak gotować jajka? Zrób to, a obierzesz je w mig bez pękających skorupek
- Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Jeden komentarz