w ,

Czym się kierować przy kupnie smacznego i zdrowego oleju?

Czym się kierować przy kupnie oleju
pixelshot

Zastanawiałaś się kiedyś jakie oleje goszczą w twojej kuchni? Jeśli mam zgadywać będzie to olej rzepakowy, masło i smalec. Mam racje? Jeśli tak, może warto poświecić kilka minut na rozmowę o tym, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a który wypada najlepiej pod względem smaku. Zaciekawiona?

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz u dorosłego człowieka to około 30%. Unikanie go za wszelką cenę niesie mnóstwo fatalnych skutków: nasza skóra wiotczeje i szarzeje, a układ hormonalny zaczyna szaleć.

Sponsorowane

Jakie tłuszcze nam służą?

tłuszcze
zdrowe tłuszcze/ fot. nadianb

Najlepsze tłuszcze to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozyskujemy z najprostszej formy pokarmu: tłustych ryb, orzeszki ziemne, awokado czy pestki

Następne to te pochodzące z olejów, czyli jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tych stosunkowo jemy najwięcej, bo ok. 15% w ciągu dnia.

Na ostatnim miejscu wypadają kwasy tłuszczone nasycone, czyli masło, tłuszcz z mięsa i tłuszcz palmowy.

Sponsorowane

Wszystkie wyżej wymienione tłuszcze w pewnym stopniu służą naszemu organizmowi, jednak linia jest cienka! Margaryny, smalec czy tłuszcz w schabowym to pozornie małe dawki, które w realnym zestawieniu są bombą tłuszczu dla naszego serca!

Czym się kierować przy kupnie oleju? Do smażenia wybieraj tylko te

Trzeba wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, rafinowany z dużą ilością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i małą ilością wielonienasyconych. Rozgrzana patelnia osiąga temperaturę między 150–200 stopni Celsjusza. Jeśli jakiś tłuszcz zaczyna dymić, to znak, że osiągnął swój najwyższy poziom, a następstwem tego jest wytwarzanie toksycznych substancji!

Najlepsze do smażenia:

  • olej ryżowy
  • masło klarowane
  • olej rzepakowy rafinowany
  • olej kokosowy

Oliwa oliwie nie równa

Czym się kierować przy kupnie oleju
oliwa extra virgin/ fot. JanPietruszka, Getty Images
Sponsorowane

Dietetycy trąbią o tym, by wszystko podawać z oliwą, bo to właśnie ona jest najzdrowszym tłuszczem pochodzenia roślinnego. Poza walorami zdrowotnymi ma również doskonały smak, w takim razie czy każda z nich jest dobra? No niekoniecznie…

Dobra oliwa musi mieć kilka elementów, na które warto zwracać uwagę:

  • napis extra virgin — ma najwięcej wartości odżywczych,
  • data przydatności do spożycia — oliwa po 6 miesiąca zaczyna tracić swoje właściwości,
  • cena — nikt nie sprzedaje dobrego towaru za bezcen,

Unikaj mieszanek oliw i oliwy wytłoczonej, mieszanka jest zlewką różnych resztek, a druga pozycja to wyrób oliwo podobny, który o dziwo kosztuje niemałe pieniądze!

Zobacz również:

Sponsorowane
Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • pixelshot
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli