Spis treści
Zastanawiałaś się kiedyś jakie oleje goszczą w twojej kuchni? Jeśli mam zgadywać będzie to olej rzepakowy, masło i smalec. Mam racje? Jeśli tak, może warto poświecić kilka minut na rozmowę o tym, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a który wypada najlepiej pod względem smaku. Zaciekawiona?
Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz u dorosłego człowieka to około 30%. Unikanie go za wszelką cenę niesie mnóstwo fatalnych skutków: nasza skóra wiotczeje i szarzeje, a układ hormonalny zaczyna szaleć.
Jakie tłuszcze nam służą?

Najlepsze tłuszcze to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozyskujemy z najprostszej formy pokarmu: tłustych ryb, orzeszki ziemne, awokado czy pestki
Następne to te pochodzące z olejów, czyli jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tych stosunkowo jemy najwięcej, bo ok. 15% w ciągu dnia.
Na ostatnim miejscu wypadają kwasy tłuszczone nasycone, czyli masło, tłuszcz z mięsa i tłuszcz palmowy.
Wszystkie wyżej wymienione tłuszcze w pewnym stopniu służą naszemu organizmowi, jednak linia jest cienka! Margaryny, smalec czy tłuszcz w schabowym to pozornie małe dawki, które w realnym zestawieniu są bombą tłuszczu dla naszego serca!
Czym się kierować przy kupnie oleju? Do smażenia wybieraj tylko te
Trzeba wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, rafinowany z dużą ilością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i małą ilością wielonienasyconych. Rozgrzana patelnia osiąga temperaturę między 150–200 stopni Celsjusza. Jeśli jakiś tłuszcz zaczyna dymić, to znak, że osiągnął swój najwyższy poziom, a następstwem tego jest wytwarzanie toksycznych substancji!
Najlepsze do smażenia:
- olej ryżowy
- masło klarowane
- olej rzepakowy rafinowany
- olej kokosowy
Oliwa oliwie nie równa

Dietetycy trąbią o tym, by wszystko podawać z oliwą, bo to właśnie ona jest najzdrowszym tłuszczem pochodzenia roślinnego. Poza walorami zdrowotnymi ma również doskonały smak, w takim razie czy każda z nich jest dobra? No niekoniecznie…
Dobra oliwa musi mieć kilka elementów, na które warto zwracać uwagę:
- napis extra virgin — ma najwięcej wartości odżywczych,
- data przydatności do spożycia — oliwa po 6 miesiąca zaczyna tracić swoje właściwości,
- cena — nikt nie sprzedaje dobrego towaru za bezcen,
Unikaj mieszanek oliw i oliwy wytłoczonej, mieszanka jest zlewką różnych resztek, a druga pozycja to wyrób oliwo podobny, który o dziwo kosztuje niemałe pieniądze!
Zobacz również:
2 komentarzy