Spis treści
Czy w 15 minut można zrobić genialny dodatek do kanapek? Oczywiście, że tak. A najlepiej świadczy o tym pasta z tuńczyka. Po prostu palce lizać!
Masz dość parówek, jajecznicy i kanapek z szynką i serem na śniadanie? Szukasz ciekawej inspiracji w wytrawnym wydaniu? Tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tego typu okazje.
Genialna pasta z tuńczyka
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić fenomenalną pastę domową z tuńczykiem w roli głównej. Cała procedura potrwa dosłownie 15 minut, dlatego też możesz ją przygotować zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i w trakcie weekendu. Co więcej, dzisiejszą pastę zrobisz tak naprawdę z kilku produktów, które są łatwo dostępne. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić!
Pasta z tuńczyka domowej roboty
Składniki
na 4 porcje
- 400 g tuńczyk (z puszki)
- 2 łyżki śmietana 18%
- 3 łyżki majonez
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 natki szczypiorek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego odsączenia tuńczyka.
- Następnie przełóż go do miski.
- Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
- Posiekaj również drobno szczypiorek i wyciśnij sok z cytryny.
- Na koniec dodaj do tuńczyka śmietanę, majonez, sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz.
- Zblenduj na gładką pastę wszystkie składniki.
- Serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
- Smacznego!
Oczywiście gotową pastę możesz podawać na różne sposoby. Na pewno świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Możesz również serwować ją z jajkami ugotowanymi na twardo, jak i jako dodatek do krakersów.
Warto na koniec wspomnieć, że domową pastę z tuńczykiem można modyfikować i podawać z dodatkowymi produktami. I tak możesz połączyć ją m.in. z kukurydzą, jajkami ugotowanymi na twardo, ogórkami kiszonymi, suszonymi pomidorami, a nawet awokado. Tym samym masz pewność, że pasta na bazie tuńczyka nigdy się nie znudzi. Czego chcieć więcej?
Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość, w której zdradzisz mi, czy tuńczyk często gości w Twojej kuchni? Jeśli tak, z czym go dokładnie serwujesz?