w ,

Domowa pasta z tuńczyka. Zachwyca smakiem od 1 kęsa

pasta z tuńczyka
PingPongCat, Getty Images

Czy w 15 minut można zrobić genialny dodatek do kanapek? Oczywiście, że tak. A najlepiej świadczy o tym pasta z tuńczyka. Po prostu palce lizać!

Masz dość parówek, jajecznicy i kanapek z szynką i serem na śniadanie? Szukasz ciekawej inspiracji w wytrawnym wydaniu? Tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tego typu okazje.

Genialna pasta z tuńczyka

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić fenomenalną pastę domową z tuńczykiem w roli głównej. Cała procedura potrwa dosłownie 15 minut, dlatego też możesz ją przygotować zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i w trakcie weekendu. Co więcej, dzisiejszą pastę zrobisz tak naprawdę z kilku produktów, które są łatwo dostępne. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić!

Pasta z tuńczyka domowej roboty

Ta pasta to idealny dodatek do pieczywa. Z nią każdy dzień będzie udany!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego odsączenia tuńczyka.
  • Następnie przełóż go do miski.
  • Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
  • Posiekaj również drobno szczypiorek i wyciśnij sok z cytryny.
  • Na koniec dodaj do tuńczyka śmietanę, majonez, sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz.
  • Zblenduj na gładką pastę wszystkie składniki.
  • Serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotową pastę możesz podawać na różne sposoby. Na pewno świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Możesz również serwować ją z jajkami ugotowanymi na twardo, jak i jako dodatek do krakersów.

Warto na koniec wspomnieć, że domową pastę z tuńczykiem można modyfikować i podawać z dodatkowymi produktami. I tak możesz połączyć ją m.in. z kukurydzą, jajkami ugotowanymi na twardo, ogórkami kiszonymi, suszonymi pomidorami, a nawet awokado. Tym samym masz pewność, że pasta na bazie tuńczyka nigdy się nie znudzi. Czego chcieć więcej?

Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość, w której zdradzisz mi, czy tuńczyk często gości w Twojej kuchni? Jeśli tak, z czym go dokładnie serwujesz?

  • Miniatura:
  • PingPongCat, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani