Spis treści
Jeśli myślisz, że bezmięsne kotleciki są nudne i jałowe w smaku, to musimy wyprowadzić Cię z błędu! Te genialne kotlety przygotujesz z zaledwie kilku warzyw i jajka na twardo. Niejadki, które nie lubią warzyw, nawet się nie zorientują, że jedzą warzywne kotlety.
Po świętach zostało Ci trochę jajek, które trzeba zużyć? Z tym przepisem masz szansę to zrobić. Jajeczne kotlety nie wymagają dużo pracy i nakładu finansowego, kilka składników i odrobina czasu będą gwarancją pysznego obiadu.
Bezmięsne kotleciki z brokuła i jajka mogą być zamiennikiem mięsa?
Brokuł jest warzywem, które zyskało na popularności całkiem niedawno. Wcześniej kojarzono go z czymś nie dobrym, co trzeba było jeść z przymusu. Część osób nawet go nie spróbowała, a z góry oceniała go jako coś niedobrego. Aktualnie dodaje się go do większości potraw, a odpowiednio przyprawiony ląduje w roślinnych kotlecikach.
Kotlety jajeczne z brokułem
Składniki
na 4 porcje
- 1 brokuł
- 3 jajko (na twardo)
- 100 g bułka tarta
- 1/2 szklanka ser żółty
- 1/2 cebula
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżka masło
Sposób przygotowania
- Brokuł podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez 5 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Następnie go odcedź i ostudź. Następnie pokrój go na mniejsze kawałeczki.
- W międzyczasie posiekaj cebulkę i podsmaż na oleju, aż będzie szklista.
- Do miski wrzuć 3 jajka na twardo i rozgnieć je widelcem. Dodaj brokuł, cebulkę, miękkie masło, ser, przyprawy i bułkę tartą.
- Z powstałej mieszanki uformuj kotleciki i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj, aż będą rumiane z obu stron.
- Podawaj z ulubionym sosem i surówką.
Bezmięsne kotlety to genialny patent na przemycenie warzyw do diety. Posiekane brokuły z dodatkami i mnóstwem przypraw mają dużo smaku i z łatwością mogą zastąpić mięso. Zdrowe i zbilansowane posiłki wcale nie muszą być drogie, wystarczy trochę poeksperymentować w kuchni.
Swoją przygodę z wegetariańskimi kotlecikami najlepiej zacząć od czegoś prostego. Powyższy przepis powinien być odpowiedni jak na pierwszy raz. Jeśli go wypróbujesz, koniecznie daj znać jak Ci smakowało!