w , ,

Bezmięsne kotleciki z brokuła i jajka. Idealne na piątkowy obiad

kotleciki z brokuła i jajka
zja_shushu, Getty Images

Jeśli myślisz, że bezmięsne kotleciki są nudne i jałowe w smaku, to musimy wyprowadzić Cię z błędu! Te genialne kotlety przygotujesz z zaledwie kilku warzyw i jajka na twardo. Niejadki, które nie lubią warzyw, nawet się nie zorientują, że jedzą warzywne kotlety.

Po świętach zostało Ci trochę jajek, które trzeba zużyć? Z tym przepisem masz szansę to zrobić. Jajeczne kotlety nie wymagają dużo pracy i nakładu finansowego, kilka składników i odrobina czasu będą gwarancją pysznego obiadu.

Bezmięsne kotleciki z brokuła i jajka mogą być zamiennikiem mięsa?

Brokuł jest warzywem, które zyskało na popularności całkiem niedawno. Wcześniej kojarzono go z czymś nie dobrym, co trzeba było jeść z przymusu. Część osób nawet go nie spróbowała, a z góry oceniała go jako coś niedobrego. Aktualnie dodaje się go do większości potraw, a odpowiednio przyprawiony ląduje w roślinnych kotlecikach.

Kotlety jajeczne z brokułem

Warzywno-jajeczne kotlety są znacznie zdrowsze niż te mięsne, gdzie zwierzęta były faszerowane antybiotykami, by jak najbardziej zwiększyć swoją masę przy jak najmniejszym nakładzie jedzenia.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Brokuł podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez 5 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Następnie go odcedź i ostudź. Następnie pokrój go na mniejsze kawałeczki.
  • W międzyczasie posiekaj cebulkę i podsmaż na oleju, aż będzie szklista.
  • Do miski wrzuć 3 jajka na twardo i rozgnieć je widelcem. Dodaj brokuł, cebulkę, miękkie masło, ser, przyprawy i bułkę tartą.
  • Z powstałej mieszanki uformuj kotleciki i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj, aż będą rumiane z obu stron.
  • Podawaj z ulubionym sosem i surówką.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Bezmięsne kotlety to genialny patent na przemycenie warzyw do diety. Posiekane brokuły z dodatkami i mnóstwem przypraw mają dużo smaku i z łatwością mogą zastąpić mięso. Zdrowe i zbilansowane posiłki wcale nie muszą być drogie, wystarczy trochę poeksperymentować w kuchni.

Swoją przygodę z wegetariańskimi kotlecikami najlepiej zacząć od czegoś prostego. Powyższy przepis powinien być odpowiedni jak na pierwszy raz. Jeśli go wypróbujesz, koniecznie daj znać jak Ci smakowało!

  • Źródła:
  • ylko ich spróbuj!
  • Miniatura:
  • zja_shushu, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli