w , ,

Bezmięsne kotleciki z brokuła i jajka. Idealne na piątkowy obiad

kotleciki z brokuła i jajka
zja_shushu, Getty Images

Jeśli myślisz, że bezmięsne kotleciki są nudne i jałowe w smaku, to musimy wyprowadzić Cię z błędu! Te genialne kotlety przygotujesz z zaledwie kilku warzyw i jajka na twardo. Niejadki, które nie lubią warzyw, nawet się nie zorientują, że jedzą warzywne kotlety.

Po świętach zostało Ci trochę jajek, które trzeba zużyć? Z tym przepisem masz szansę to zrobić. Jajeczne kotlety nie wymagają dużo pracy i nakładu finansowego, kilka składników i odrobina czasu będą gwarancją pysznego obiadu.

Bezmięsne kotleciki z brokuła i jajka mogą być zamiennikiem mięsa?

Brokuł jest warzywem, które zyskało na popularności całkiem niedawno. Wcześniej kojarzono go z czymś nie dobrym, co trzeba było jeść z przymusu. Część osób nawet go nie spróbowała, a z góry oceniała go jako coś niedobrego. Aktualnie dodaje się go do większości potraw, a odpowiednio przyprawiony ląduje w roślinnych kotlecikach.

Kotlety jajeczne z brokułem

Warzywno-jajeczne kotlety są znacznie zdrowsze niż te mięsne, gdzie zwierzęta były faszerowane antybiotykami, by jak najbardziej zwiększyć swoją masę przy jak najmniejszym nakładzie jedzenia.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Brokuł podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez 5 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Następnie go odcedź i ostudź. Następnie pokrój go na mniejsze kawałeczki.
  • W międzyczasie posiekaj cebulkę i podsmaż na oleju, aż będzie szklista.
  • Do miski wrzuć 3 jajka na twardo i rozgnieć je widelcem. Dodaj brokuł, cebulkę, miękkie masło, ser, przyprawy i bułkę tartą.
  • Z powstałej mieszanki uformuj kotleciki i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj, aż będą rumiane z obu stron.
  • Podawaj z ulubionym sosem i surówką.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Bezmięsne kotlety to genialny patent na przemycenie warzyw do diety. Posiekane brokuły z dodatkami i mnóstwem przypraw mają dużo smaku i z łatwością mogą zastąpić mięso. Zdrowe i zbilansowane posiłki wcale nie muszą być drogie, wystarczy trochę poeksperymentować w kuchni.

Swoją przygodę z wegetariańskimi kotlecikami najlepiej zacząć od czegoś prostego. Powyższy przepis powinien być odpowiedni jak na pierwszy raz. Jeśli go wypróbujesz, koniecznie daj znać jak Ci smakowało!

  • Miniatura:
  • zja_shushu, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli