Spis treści
Przepis na tarte brokułową, który pokocha twoje dziecko! Kiedy malec marudzi nad jedzeniem, warto przygotować mu coś kolorowego, co przyciąga wzrok. Kiedy wchodzicie do sklepu, dziecko chce wszystko, co jest kolorowe i przyciąga wzrok, niech taki też będzie wasz obiad! Przepis na tarte brokułową dedykuje mamom, które mają odwieczny problem ze zrobieniem obiadu dla niejadków!
Wraz z dorastaniem dziecko zmienia swoje nawyki żywieniowe i zaczyna wybrzydzać w tym, co akurat mu podajemy. Jednokolorowe dania czy zupy zaczynają go nudzić i w takiej sytuacji trzeba sporo cierpliwości, by trafić w gust małego niejadka. Kolorowa tarta powinna przyciągać go wzrokiem i zachęcić do spróbowania. Możesz tam powkładać jego ulubione składniki, to dodatkowo zachęci dziecko!
Jesteś ciekawa przepisu, jaki dla Ciebie przygotowaliśmy? Gwarantujemy, że tarta zadowoli wszystkich niejadków!
Tarta brokułowa
Składniki
na porcje
Ciasto
- 250 g mąka
- 130 g margaryna
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sól
- 1 jajko
- 3 łyżka śmietana 18%
Farsz
- 1 brokuł
- 1 żółtko
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 1 garść pomidorki koktajlowe
- 1 cebula czerwona
- olej
- 1 szt ser mozzarella
- 5 łyżka śmietana kwaśna
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto lądują w misce i zagniatamy je porządnie na gładką masę. Smarujemy tłuszczem formę do tarty lub naczynie żaroodporne, a następnie wyklejamy ciastem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.
- Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy al dente, by jeszcze lekko chrupały. Cebule siekamy w piórka i podsmażamy na oleju.
- Na cieście układamy brokuła i pomidorki, mozzarelle dzielimy na plasterki i układamy na warzywach. W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami. Zalewamy tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut z termoobiegiem.
Wartości odżywcze
Ten przepis nie zawiera żadnej wędliny, ale jeśli masz ochotę, wzbogać go o dobrej jakości szynkę lub kiełbasę. Będzie równie pyszna!
W innej wersji tego dania możesz zastąpić mozzarelle serem feta. Tarta będzie bardziej słona i intensywna w smaku. Polecamy ja dla dorosłych, gdyż dzieci nie preferują takich intensywnych smaków.
Zobacz również inne artykuły z naszego serwisu:
- Studencki obiad z czterech składników
- Pieczony dorsz z warzywami. Delikatna rybka na piątkowy obiad
- Rozgrzewająca zupa z dyni. Bajeczny, jesienny obiad
Jeden komentarz