w

Przepis na tarte brokułową. Żaden niejadek się nie oprze!

przepis na tarte brokułową
Olha_Afanasieva, Getty Images

Przepis na tarte brokułową, który pokocha twoje dziecko! Kiedy malec marudzi nad jedzeniem, warto przygotować mu coś kolorowego, co przyciąga wzrok. Kiedy wchodzicie do sklepu, dziecko chce wszystko, co jest kolorowe i przyciąga wzrok, niech taki też będzie wasz obiad! Przepis na tarte brokułową dedykuje mamom, które mają odwieczny problem ze zrobieniem obiadu dla niejadków!

Wraz z dorastaniem dziecko zmienia swoje nawyki żywieniowe i zaczyna wybrzydzać w tym, co akurat mu podajemy. Jednokolorowe dania czy zupy zaczynają go nudzić i w takiej sytuacji trzeba sporo cierpliwości, by trafić w gust małego niejadka. Kolorowa tarta powinna przyciągać go wzrokiem i zachęcić do spróbowania. Możesz tam powkładać jego ulubione składniki, to dodatkowo zachęci dziecko!

Jesteś ciekawa przepisu, jaki dla Ciebie przygotowaliśmy? Gwarantujemy, że tarta zadowoli wszystkich niejadków!

Tarta brokułowa

Przygotowanie tarty możesz sobie ułatwić do minimum, jeśli użyjesz kupnego ciasta francuskiego. Będzie równie pyszna, a przygotowanie zajmie Ci o wiele mniej czasu.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 4 porcje

Ciasto

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na ciasto lądują w misce i zagniatamy je porządnie na gładką masę. Smarujemy tłuszczem formę do tarty lub naczynie żaroodporne, a następnie wyklejamy ciastem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.
  • Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy al dente, by jeszcze lekko chrupały. Cebule siekamy w piórka i podsmażamy na oleju.
  • Na cieście układamy brokuła i pomidorki, mozzarelle dzielimy na plasterki i układamy na warzywach. W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami. Zalewamy tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut z termoobiegiem.
przepis na tarte brokułową
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Ten przepis nie zawiera żadnej wędliny, ale jeśli masz ochotę, wzbogać go o dobrej jakości szynkę lub kiełbasę. Będzie równie pyszna!

W innej wersji tego dania możesz zastąpić mozzarelle serem feta. Tarta będzie bardziej słona i intensywna w smaku. Polecamy ja dla dorosłych, gdyż dzieci nie preferują takich intensywnych smaków.

Zobacz również inne artykuły z naszego serwisu:

  • Miniatura:
  • Olha_Afanasieva, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli