w , ,

Ciasto za bardzo się klei? Nasmaruj ręce tłuszczem i po problemie

ciasto się klei
Roman Odintsov, pexels

Kojarzycie ten moment, gdy podczas ugniatania ciasta drożdżowego więcej zostaje go na rękach nich w misce? To całkiem naturalna sprawa i nawet najlepszy przepis nie gwarantuje, że ciasto nie będzie się kleić do rąk. Takie ciasto ciężko ugnieść i przy okazji spora jego część się marnuje, gdyż musimy ja usunąć z rąk pod bieżącą wodą.

Ciasto drożdżowe samo w sobie jest na tyle pyszne, że nie trzeba mu żadnych dodatków. Oprószone cukrem pudrem i kruszonką stanowi genialny deser do kawy. Mimo postępowania zgodnie z przepisem często jego przygotowanie wiąże się z klejeniem, zarówno do rąk, jak i wałka. W efekcie może się poszarpać, a my ponownie musimy je wyrobić.

Pierwsze co przychodzi nam do głowy to dosypanie mąki. Jednak ten sposób jest mało skuteczny, gdyż mała ilość mąki zaraz się wpije, a duża może doprowadzić do tego, że ciasto za bardzo stwardnieje. Nie zalecamy wiec tego sposobu ze wzgląd na kiepską skuteczność.

Ciasto się klei? Użyj oliwy

ciasto się klei
oliwa z oliwek/ fot. RODNAE Productions, Pexels

O wiele lepiej nasmarować dłonie oliwa z oliwek! Tłuszcz zahamuje przyklejanie się ciasta do rąk i stworzy barierę, która pokryje ciasto, ale tym samym nie zmieni jego struktury po upieczeniu. Naoliwione ręce wyrobią pulchne ciasto w kilka chwil, a będziesz mieć czyste dłonie. Ciasto w dalszym ciągu się lekko klei, ale nie oblepia rąk, tak jak wcześniej.

Zobacz także te wpis:

  • Miniatura:
  • Roman Odintsov, pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli