Zanim zaczniesz smażyć naleśniki, warto sprawdzić, czy ciasto na naleśniki ma dobrą konsystencję. Wiemy jak to zrobić w szybki i prosty sposób!
Naleśniki to bardzo popularne danie w naszych domach. I nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że można je wykorzystać na tak wiele ciekawych sposobów. Możesz w końcu podać je na słodko z białym serem lub owocami. Świetnie sprawdzą się również w wydaniu na słono – wypełnione po brzegi farszem mięsno-warzywnym. Na ich bazie zrobisz też smaczne krokiety, czy zapiekankę naleśnikową. Możliwości jest naprawdę cała masa.
Jednocześnie chyba zgodzisz się ze mną, że przygotowanie idealnego ciasta na naleśniki wcale nie jest prostym zadaniem. Wystarczy mały błąd w proporcjach, aby zaliczyć kulinarną wpadkę. Tylko czy można jej uniknąć?
Oczywiście, że tak. Zanim zaczniesz smażyć naleśniki, zawsze możesz przeprowadzić mega prosty i szybki test, dzięki któremu będziesz mieć pewność, że przygotowana mieszanka ma idealną konsystencję. A co za tym idzie, bez problemu usmażysz pyszne naleśniki. Czy wiesz o jaką metodę chodzi? Jeśli nie, nie martw się. Już za moment wszystko stanie się jasne!
Ciasto na naleśniki – jak sprawdzić czy jest dobre?
W teorii każdy z nas wie, jak mniej więcej powinno wyglądać dobre ciasto naleśnikowe. Niestety w praktyce bardzo łatwo o wpadkę. Zamiast pysznych naleśników, mamy nie tylko na patelni, ale i dookoła, niemały bałagan. A naprawdę wystarczy niewiele, aby temu zapobiec.
Tego typu wpadki wynikają z jednego faktu – ciasto na naleśniki było albo za rzadkie, albo wręcz przeciwnie było zbyt gęste. I nawet jeśli tak jest, zanim zaczniesz smażyć je na patelni, można jeszcze uratować całą sytuację. Dodając więcej wody lub mąki, jesteś w stanie w szybki sposób naprawić strukturę ciasta na naleśniki.

No właśnie, tylko musisz wiedzieć już na starcie, że coś jest nie tak. Dlatego za każdym razem, zanim zaczniesz smażyć naleśniki, sprawdź czy na pewno przygotowane ciasto ma dobrą konsystencję. W jaki sposób? Wystarczy, że nabierzesz trochę mieszanki na łyżkę i odwrócisz ją pionowo w kierunku blatu.
Jeśli ciasto będzie spływać po łyżce równomiernie i powoli, to znak, że ma dobrą konsystencję. Gdyby jednak mieszanka była zbyt rzadka, dodaj do niej trochę mąki. Z drugiej strony, jeśli ciasto będzie zbite i nie będzie chciało się swobodnie przemieszczać, dobrze dodać więcej płynnego składniki – jak chociażby woda, czy też mleko.
I to wszystko. Jeśli Twoje ciasto zda powyższy test, możesz zabierać się za smażenie pysznych naleśników. Tylko pamiętaj, patelnia musi być dobrze rozgrzana.
Zobacz także: Puszyste i chrupiące gofry. Proszek do pieczenia to tylko pół sukcesu!
2 komentarzy