w ,

Dzięki tej wodzie przyspieszysz proces odchudzania. Koniecznie pij ją na czczo

Źródło: ArxOnt, Getty Images Pro

Owies to jedno z najzdrowszych zbóż występujących na ziemi. Najczęściej jadamy go w formie owsianki na śniadanie. Jednak zdecydowanie warto spożywać go w formie w płynnej. Woda owsiana to świetny napój, którym warto rozpoczynać dzień. Dlaczego?

Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy koniecznie zainteresuj się tematem owsianej wody, która może znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Woda owsiana to nic innego jak napój z wody i zmiksowanych płatków owsianych. Aby ją przygotować musisz albo ugotować płatki owsiane, albo moczyć je przez minimum 24 godzin. Niezależnie od sposobu obróbki, kiedy płatki wpiją wodę, należy je zmiksować i przecedzić przez gęste sito. Płyn, który pozostanie w naczyniu to czysta woda owsiana.

Składniki odżywcze

Woda przygotowana na bazie owsa to wyjątkowo zdrowy napój w którym znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Do najważniejszych należą:

  • wit. z grupy B
  • magnez (wspomagający układ nerwowy)
  • potas (ważny dla układu krążenia)
  • żelazo (zapobiegające anemii)
  • błonnik (wspomagający układ pokarmowy)

Woda owsiana- na co?

Tak jak pisaliśmy na początku ten typ wody świetnie wspomaga odchudzanie. Dzięki dużej zawartości błonnika przed długi czas czujemy uczucie sytości, a nasz metabolizm przyspiesza. Ten typ wody będzie również doskonały dla osób borykających się z zaparciami, a także dla tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem i cukrzycą, gdyż reguluje poziom cukru we krwi.

Nietypowe zastosowania wody owsianej

Woda owsiana nadaje się nie tylko do picia. Woda świetnie sprawdzi się jako dodatek do kąpieli, czy płukanka do włosów. Płyn owsiany nawilża i łagodzi podrażnienia skóry, a także wygładza włosy. Jako że woda owsiana łagodzi swędzenie, będzie również świetnym dodatkiem do osób ze skórą atopową.

  • Miniatura:
  • Źródło: ArxOnt, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.