w

Ta przyprawa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie

Źródło: alle12, Getty Images Signature

Kurkuma stała się w ostatnim czasie bardzo popularna. Właściwości kurkumy sprawiają, że wiele osób stosuje ją codziennie i dzięki niej chroni się przed wieloma infekcjami i chorobami. Jakie dokładnie korzyści przynosi jedzenie kurkumy każdego dnia?

Kurkuma to znana przyprawa w kuchni indyjskiej. Istnieje wiele badań, które mówią o pozytywnym wpływie kurkuminy na ludzki organizm. Choć jak we wszystkim tak i tutaj, należy zachować umiar.

Właściwości kurkumy

Kurkuma ma wiele prozdrowotnych właściwości. Swój pozytywny wpływ na zdrowie zawdzięcza głównie kurkuminie, która działa jak naturalny antybiotyk. Poniżej zamieściliśmy kilka najważniejszych właściwości, które stawiają kurkumę na pierwszym miejscy, wśród wszystkich przypraw.

Kurkuma:

  • zwalcza stany zapalne w organizmie
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • zmniejsza ryzyko zakrzepów
  • łagodzi artretyzm
  • spowalnia proces starzenia
  • wspomaga trawienie,
  • ogranicza wzdęcia i gazy
  • jest świetnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki
  • hamuje ryzyko rozwoju raka
  • chroni przed chorobami tj. demencja czy Alzheimer

Jedna łyżeczka kurkumy dziennie dla zdrowia

Już jedna łyżeczka kurkumy dziennie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Jednak należy wiedzieć o tym, że wchłanianie kurkuminy może być ograniczone, dlatego powinno się ją zawsze spożywać w towarzystwie szczypty czarnego pieprzu. Według WHO bezpieczna dawka kurkumy to ok 3 mg na kilogram masy ciała. Jednak naukowcy nie są do końca zgodni w tej kwestii. Z badań naukowych wynika, że:

  • 500- 1500 mg kurkumy dziennie przez trzy miesiące będzie dobre dla osób borykających się z osteoporozą
  • 500 mg kurkumy trzy razy dziennie przez dwa miesiące pomoże przy świądzie skóry
  • 100- 10 000 mg ekstraktu z kurkumy zażywanego przez krótki czas może pomóc we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Kto musi uważać na kurkumę?

Jak to zwykle bywa, tak i w przypadku kurkumy istnieje spora grupa osób, która musi na nią uważać, lub zupełnie z niej zrezygnować.

Kurkuma nie nadaje się dla:

  • cukrzyków
  • kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • dla osób, które maja problemy z krzepliwością krwi
  • dla osób borykających się z niedoborami żelaza
  • przy chorobach pęcherzyka żółciowego i przy kamieniach nerkowych
  • Miniatura:
  • Źródło: alle12, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.