Spis treści
Jesień, zima i wiosna to trudny czas dla naszego organizmu. To właśnie w tym czasie najwięcej chorujemy i tracimy duże pieniądze na zakupy kolejnych leków. Okazuje się, jednak, że to co najzdrowsze znajdziemy w rodzimych sadach i ogrodach. To właśnie polskie owoce są najlepszymi superfoods, które wspomogą nasze zdrowie. Jakie są najlepsze owoce na odporność?
Aby zbudować doskonałą odporność należy zadbać o wiele czynników. Sen, aktywność fizyczna, unikanie stresu, zbilansowana dieta- to podstawowe z nich. Dlatego przez cały rok powinniśmy budować odporność, a latem i jesienią wykorzystując dobrodziejstwa polskich sadów przygotować syropy, nalewki i zdrowe kompoty, które będziemy mogli wykorzystać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Z jakich owoców najlepiej skorzystać, kiedy „coś nas bierze”?
Najlepsze owoce na odporność
O doskonałych właściwościach owoców wiedziały już nasze babcie. Polskie owoce nie dość, że są tanie i łatwo dostępne to jeszcze mają w sobie masę cennych: składników mineralnych, witamin, błonnika i związków działających przeciwzapalnie. A z jakich owoców najlepiej korzystać?
Aronia
Już 50 mililitrów aronii na dzień, zmniejszy stany zapalne i wzmocni naszą odporność. Aronia ma w sobie m.in. taniny, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, a także zwalczają wolne rodniki. Cierpkie owoce aronii sprawdzą się również u osób cierpiących na cukrzycę, gdyż dbają o prawidłową glikemię i prawidłowy poziom insuliny.
Dzika róża
Dzika róża jest bogata w witaminę C i związki przeciwzapalne. W owocach dzikiej róży znajdziemy, aż 60% więcej wit. C, niż w pomarańczach. Dlatego też, dzika róża zalecana jest w wspomaganiu odporności, w problemach krążeniowych i ciśnieniowych, w bólach reumatoidalnych. Dodatkowo dzika róża obniża poziom złego cholesterolu i glukozy i działa ochronnie na komórki, wykazując działanie przeciwnowotworowe.
Malina
Maliny i przyrządzony z nich sok, świetnie sprawdzą się w przypadku kaszlu i gorączki. Zarówno owoce jak i liście zawierają kawas salicylowy, który wzmaga potliwość i działa jak aspiryna. Maliny od zawsze były stosowane w przypadku przeziębień czy grypy.
Czarna porzeczka/ jarzębina
Zarówno owoce czarnej porzeczki jak i jarzębiny stymulują namnażanie ciał odpornościowych, dzięki czemu zwiększają naszą odporność. Poza tym czarna porzeczka i jarzębina działają antyoksydacyjnie, przeciwdrobnoustrojowo, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia.
Czarny bez
Owoce czarnego bzu łagodzą objawy grypy i przeziębienia co zostało udowodnione naukowo. Owoce bzu to bogactwo wit. C i kwasów fenolowych. Dzięki wypiciu soku z czarnego bzu, możesz liczyć na to, że szybciej uporasz się z infekcją i znacznie skrócisz czas jej trwania.