w

Łapię cię przeziębienie? Przygotuj rozgrzewającą zupę

Jesień to czas gdy a o przeziębienie wcale nie jest trudno. Zmiana pogody, niższa temperatura i przelotne opady deszczu sprawiają, że nasz organizm jest bardzo osłabiony. Kiedy czujesz, że coś Cię łapie, przygotuj rozgrzewającą zupę, tym razem nie będzie to rosół.

Może będziesz zdziwiona, ale chodzi o zupę chińską. Na wschodzie ludzie jadają ją jedynie podczas choroby, jest rozgrzewająca i działa wzmacniająco na nasz organizm. Zupa nosi nazwę „jajeczna”, co czyni ją odpowiednią dla tych, którzy unikają mięsa lub nie mogą go jeść. Niektórzy powiadają, że bije na głowę tradycyjny rosół.

Zupa m postać wywaru z dodatkiem jajka, jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. To zasługa pasty curry, imbiru oraz czosnku.
Sponsorowane
Czas całkowity 26 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 16 minuty
zupa chińska na przeziębienie
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulę posiekaj na drobno i podsmaż na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie posiekaj czosnek i imbir i dorzuć do cebuli minutę przed końcem smażenia.
  • Do cebuli dodaj łyżeczkę curry i wymieszaj. Dolej bulion i dodaj odrobinę soli. Gotuj całość na małym ogniu.
  • Gdy zupa się gotuje, rozbij do miski 2 jajka i wymieszaj z pieprzem. Do bulionu dorzuć liście szpinaku.
  • Kiedy liście zmniejsza objętość, powoli dolewaj jajka, cały czas mieszając, nie przejmuj się powstawaniem grudek.
  • Ściągnij zupę z ognia i dosyp natkę pietruszki.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa chińska na przeziębienie
Na porcję przypada:
Kalorie
135.2
Tłuszcze
 
6.4
g
10
%
Węglowodany
 
13.3
g
4
%
Błonnik
 
5.5
g
23
%
Białka
 
9.4
g
19
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz