Spis treści
Jesień to czas gdy a o przeziębienie wcale nie jest trudno. Zmiana pogody, niższa temperatura i przelotne opady deszczu sprawiają, że nasz organizm jest bardzo osłabiony. Kiedy czujesz, że coś Cię łapie, przygotuj rozgrzewającą zupę, tym razem nie będzie to rosół.
Może będziesz zdziwiona, ale chodzi o zupę chińską. Na wschodzie ludzie jadają ją jedynie podczas choroby, jest rozgrzewająca i działa wzmacniająco na nasz organizm. Zupa nosi nazwę „jajeczna”, co czyni ją odpowiednią dla tych, którzy unikają mięsa lub nie mogą go jeść. Niektórzy powiadają, że bije na głowę tradycyjny rosół.
Zupa chińska na przeziębienie
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekaj na drobno i podsmaż na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie posiekaj czosnek i imbir i dorzuć do cebuli minutę przed końcem smażenia.
- Do cebuli dodaj łyżeczkę curry i wymieszaj. Dolej bulion i dodaj odrobinę soli. Gotuj całość na małym ogniu.
- Gdy zupa się gotuje, rozbij do miski 2 jajka i wymieszaj z pieprzem. Do bulionu dorzuć liście szpinaku.
- Kiedy liście zmniejsza objętość, powoli dolewaj jajka, cały czas mieszając, nie przejmuj się powstawaniem grudek.
- Ściągnij zupę z ognia i dosyp natkę pietruszki.
Składniki
na 4 porcje
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 3 ząbek czosnek
- 2 cm imbir
- 1 łyżeczka curry
- 1 l bulion warzywny
- 3 szklanka szpinak
- 2 jajko
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jeden komentarz