Spis treści
Majeranek to znana, aromatyczna przyprawa, często używana w kuchni. Jednak mimo tego że używamy ją do wielu dań i przekąsek to nie wiemy o tym, że majeranek, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Większość z nich zamieściliśmy poniżej.
Już od wielu, wielu lat majeranek wiedzie prym w medycynie naturalnej. W dawnych czasach wierzono, że zioło to wzmacnia serce, wzmaga popęd płciowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe, a nawet, że neutralizuje… jad skorpiona. Dziś nadal korzysta się z właściwości majeranku, choć zaleca się go przy innych dolegliwościach, niż dawniej.
Majeranek- właściwości
Majeranek przez swoje prozdrowotne właściwości znalazł zastosowanie w wielu lekach, maściach i suplementach. Współcześnie stosuje się go na kaszel, katar, zatoki, trawienie, odchudzanie i w leczeniu trudno gojących się ran. Nie ma się co dziwić, gdyż w majeranku znajdziemy wiele cennych minerałów i składników odżywczych.
W ok. 0,6 g majeranku suszonego (jednej łyżeczce) znajdziemy:
- witaminy: C, B6, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy
- minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk
- kwasy tłuszczone: nasycone (0.529/0.003 g), jednonienasycone (0.940/0.006 g ) i wielonienasycone (4.405/0.026 g)
Majeranek. Na jakie dolegliwości?
Lista dolegliwości na które pomaga majeranek jest długa. Wśród najważniejszych wymienić można:
- Katar. Maść majerankową kupisz w aptece, lub zrobisz samemu. Wystarczy zmieszać majeranek z maścią z witaminą A w proporcjach 1:1
- Kaszel. Majeranek ma działanie wykrztuśne i pomaga na kaszel mokry.
- Ból gardła. Z majeranku można przygotować płukankę, zalewając łyżkę majeranku wrzącą wodą. Po ostygnięciu i przecedzeniu majerankową wodą, wystarczy płukać gardło 3 razy dziennie.
- Mdłości. Majeranek poradzi sobie z ciążowymi mdłościami.
- Trawienie/ problemy żołądkowe. Majeranek ma działanie rozkurczowe, hamuje biegunki.
- Zwiększenie libido. Starożytni Grecy stosowali go jako afrodyzjak.
- Odchudzanie. Majeranek podkręca metabolizm, zapobiega wzdęciom i stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych.