Spis treści
Które jajka są zdrowsze? Te gotowane na twardo czy miękko? I czy czas gotowania ma właściwe jakiekolwiek znaczenie? Dziś postaramy się odpowiedzieć na te pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Jajka są nieodłącznym elementem naszej kuchni. I bardzo dobrze, gdyż są zdrowe. Jajka bogate są w witaminy: B, PP, A, D, E, K i składniki mineralne. Już jedno jajko dostarczy nam wapnia, fosforu, cynku, ale też co ważne łatwo przyswajalnego żelaza. Żółtko zawiera ważną dla naszego zdrowia lecytynę i zdrowe tłuszcze. Okazuje się jednak, że wartości odżywcze jajek zmieniają się wraz ze sposobem przyrządzania. Które jajka są zdrowsze?
![które jajka są zdrowsze](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2024/01/jajka-5.jpg)
Które jajka są zdrowsze?
Polacy podzieleni są na dwie grupy. Tych, którzy preferują jajka na miękko i tych, którzy preferują tylko i wyłącznie jajka na twardo. Która grupa odżywia się zdrowiej? Zdecydowanie pierwsza, ta która zajada się jajkami na miękko. Dlaczego? Długie gotowanie jajek trwające 8-10 minut powoduje reakcję siarki z żelazem, co jest widoczne po zielonej warstwie pojawiającej się na żółtku. Dlatego też zbyt długie gotowanie jajek może powodować bóle brzucha, wzdęcia i odbijanie. Co jeszcze przemawia na korzyść jajek na miękko. W długo gotowanym jajku, takim które gotujemy powyżej 7 minut uszkodzeniu ulega lecytyna, a samo jajko traci ok. 50 % wartości odżywczych.
„Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii”
mówiła dietetyk Joanna Stachowicz-Skałecka
Jajka na miękko. Kto powinien je jeść?
Jako że jajka na miękko są o wiele zdrowszą alternatywą, powinny je jeść osoby z tarczycą, cukrzycą, a także osoby na diecie. Dobrym wyborem są również jajka po wiedeńsku w których białko jest ścięte, a żółtko pozostaje miękkie.