w

Wielu Polaków popełnia błąd, przez który kawa wietrzeje. Sprawdź czy należysz do tej grupy

Źródło: radu984, Getty Images

Prawdziwą kawę wyróżnia intensywny aromat ziaren. Już sam zapach małej czarnej działa na nas pobudzająco, jednak często popełniamy błąd, który sprawia, że największy walor kawy ulatnia się bezpowrotnie. Mowa o nieprawidłowym przechowywaniu ziaren. Jak przechowywać kawę po otwarciu, aby do samego końca smakowała doskonale. Podpowiadamy.

W zależności od rodzaju kawy jej smak i aromat będzie inny. Kawa ziarnista pachnie i smakuje tak samo nawet 3-4 tygodnie po wypaleniu, natomiast kawa rozpuszczalna o wiele szybciej traci swoje właściwości i już po godzinie od otwarcia może zacząć wietrzeć. Może, ale nie musi. Wystarczy, że zadbamy o przechowywanie jej w optymalnych warunkach. Co oznaczają „optymalne warunki” w przypadku kawy?

Co najbardziej szkodzi kawie?

Ziarna kawy są delikatne i z łatwością chłoną wszystkie zapachy z zewnątrz. Czynnikami, które zdecydowanie najbardziej szkodzą kawie, są: światło, wilgoć, zbyt wysoka lub z niska temperatura. Dlatego też już najdrobniejsze zmiany mogą powodować, że jej walory smakowe już przy drugim parzeniu mogą okazać się mało wyczuwalne.

Jak przechowywać kawę po otwarciu?

Kawę po otwarciu najlepiej jest przechowywać w temp. pokojowej z dala od mocnego światła. Najlepszym miejscem będzie szafka kuchenna. Co ciekawe szklane czy metalowe pojemniki mogą mieć zły wpływ na ziarna. W przypadku tych pierwszych do ziaren może docierać światło, a w przypadku drugich zapach metalu może przeniknąć do ziaren. Najlepiej więc przechowywać kawę w oryginalnym opakowaniu zaleconym przez producenta, zamkniętą szczelnie klipsem i mielić tuż przed zaparzeniem.

  • Miniatura:
  • Źródło: radu984, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.