w ,

Dodaj tą przyprawę i podnieś walory zdrowotne herbaty

Źródło: Robbie Chettri, Pexels

Większość z nas pije herbatę z miodem, cytryną lub cukrem. W okresie zimowym niektórzy dodają również soki. Zdecydowanie najpopularniejszym jest sok z malin. Jednak mało kto wie o tym, że istnieje przyprawa, która świetnie podkręca nie tylko smak, ale również wartości odżywcze tego napoju. Są to goździki. Dlaczego warto dodawać goździki do herbaty? Koniecznie przeczytajcie ten tekst do końca.

Goździki – właściwości

Goździki mają w sobie masę, cennych witamin tj. C, A, D, E, K i wit. z grupy B. Poza witaminami te malutkie ziarenka kryją w sobie również: cynk, fosfor, wapń, potas, selen, magnez, kwas foliowy i kwasy omega 3. Składniki te wpływają znakomicie na nasz układ pokarmowy, działają przeciwbólowo i zwalczają wolne rodniki. Dlatego też goździki powinny gościć w naszej diecie znacznie częściej. Nie tylko w świątecznych wypiekach czy grzańcach, ale np. w codziennej herbacie.

Goździki do herbaty. Dla kogo tak, a dla kogo nie?

Jako, że goździki mają tak wiele witamin i składników odżywczych, warto dodawać je do herbaty. Kto szczególnie powinien pić herbatę z dodatkiem goździków? Osoby, które cierpią na wzdęcia, nudności i niestrawność, silne bóle migrenowe i menstruacyjne, a także diabetycy. W przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2 mogą one liczyć na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu. Z herbaty z dodatkiem goździków powinny zrezygnować kobiety w ciąży, osoby cierpiące na nadciśnienie, hipoglikemię i zaburzenia krzepliwości.

Jak przygotować herbatę z goździkami?

Herbata z goździkami jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy jedynie zaparzyć czarną herbatę i dodać do niej 3 ziarenka goździków. Dodatkowo można do takiej herbaty dodać anyż, cynamon, imbir, czy sok malinowy. Dzięki temu uzyskamy zdrowy, rozgrzewający napój, wspomagający odporność.

  • Miniatura:
  • Źródło: Robbie Chettri, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.