w

Poznaj 6 powodów dla, których warto jeść gorzką czekoladę

Źródło: fcafotodigital, Getty Images Signature

Wszyscy doskonale wiemy o tym, że czekolada potrafi poprawić humor i jest świetna kiedy bierze nas chandra. Jednak czekolada może mieć o wiele większy wpływ na nasze zdrowie, szczególnie jeśli wybierzemy jej gorzką wersję. Okazuje się, że to właśnie gorzka czekolada wykazuje najwięcej pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia.

Skąd się wzięła czekolada?

Na początek kilka słów o czekoladzie. Ziarna kakao początkowo wykorzystywane były do tworzenia napoju o nazwie Xococalit. Majowie ucierali je z różnymi dodatkami m.in. z cynamonem czy pieprzem. Do Europy ziarna kakaowca trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, jednak dopiero 200 lat później powstała z nich pierwsza czekolada.

Gorzka czekolada- właściwości

Dobra jakościowa gorzka czekolada, która w składzie ma ponad 70% kakao wykazuje wiele ważnych prozdrowotnych właściwości. Poniżej zamieściliśmy 6 najważniejszych:

Działanie przeciwzapalne

Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, dzięki czemu niszczą wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe cząstki, które powstają w naszym organizmie nieustannie i wpływają na rozwój chorób czy szybsze starzenie się komórek.

Ochrona przed chorobami neurologicznymi

Gorzka czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu i tkankę nerwową. Nie bez przyczyny zajadamy się nią przed ważnymi egzaminami. Czekolada zmniejsza ryzyko chorób neurologicznych tj. Alzhaimer czy Parkinson. Istnieją badania, które mówią, że czekolada gorzka może nawet zapobiegać czy zmniejszać ryzyko udaru.

Wsparcie układu sercowo- naczyniowego

Czekolada zwiększa produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo ziarna kakaowca regulują poziom cholesterolu we krwi i redukują ryzyko 'zlepiania się’ płytek krwi. To wszystko sprawia, że osoby jedzące pełnowartościową czekoladę, są w pewnym stopniu chronione przed miażdżycą naczyń tętnicznych.

Regulacja gospodarki węglowodanowej

Polifenole spowalniają wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu poziom glukozy nie wzrasta gwałtownie. Ta właściwość w połączeniu z redukcją wolnych rodników sprawia, że gorzką czekoladę mogą jeść osoby z insulinoopornością, a także cukrzycą typu 2. Oczywiście w ograniczonych ilościach ok. 60 do 180 gramów na tydzień.

Poprawa stanu flory jelitowej

W ostatnim czasie pojawiły się badania z których wynika, że jedzenie gorzkiej czekolady wpływa na zmianę składu flory bakteryjnej, zwiększając poziom korzystnych bakterii Laktobacillus i Bifidobacterium. A jak wiadomo zdrowe jelita to dobra odporność i zdrowie całego organizmu.

Dobry nastrój

Tutaj nie musimy nic wiele tłumaczyć. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie czekolady poprawia humor, a sam smak i zapach czekolady zwiększa ilość endorfin w organizmie, co zmniejsza ryzyko ewentualnej depresji czy chorób związanych z układem nerwowym.

  • Miniatura:
  • Źródło: fcafotodigital, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.