Spis treści
Dodatki do kawy bywają przeróżne. Poza standardowymi tj. mleko czy cukier, wśród dodatków do małej czarnej znajdziemy: pianki, czekoladę, kokos, syropy, a nawet masło i olej… A czy ktokolwiek z was choć raz dodał do kawy pastę tahini? Jeśli nie, koniecznie musicie to zmienić.
Po kawie kuloodpornej, czyli takiej z dodatkiem oleju lub masła, przyszedł czas na kolejną innowację. Chcąc iść z duchem czasu powinniśmy teraz pić kawę z… pastą tahini. Co to takiego i dlaczego pasta tahini dodana do kawy robi w ostatnim czasie tak ogromną furorę? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Nietypowe dodatki do kawy: pasta tahini?
Połączenie kawy z pastą tahini niewiele nam mówi. Pasta tahini to inaczej pasta sezamowa, która przybyła do Polski z Azji i Bliskiego Wschodu. Do tej pory pastę sezamową mogliśmy znaleźć jedynie w chałwie, czy hummusie, dziś w najlepszych restauracjach podawana jest jako ekskluzywny dodatek do kawy. Co pożywanie daje nam pasty tahini?
Właściwości pasty tahini
Pasta tahini świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, jednocześnie zwiększając jej właściwości zdrowotne. Pasta sezamowa jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, błonnika i białka. Duża zawartość błonnika, sprawia, że kawę z dodatkiem tahini powinny pić osoby cierpiące na zaparcia, a także osoby dbające o linię, czy będące na diecie.
Jak przygotować kawę z dodatkiem pasty tahini?
Przygotowanie kasy z dodatkiem pasty tahini to nic trudnego. Pasta tahini jest obecnie produktem bardzo popularnym i dostępnym w wielu sklepach. Wystarczy, że zaparzysz kawę jak zawsze i dodasz do niej łyżeczkę pasty tahini. Aby napój miał jednolitą konsystencję, warto zmiksować go za pomocą spieniacza do mleka. Jeśli nie posiadasz gotowej pasty, wystarczy, że na patelni uprażysz ziarna sezamu i zmiksujesz je z oliwą. Tyle wystarczy by uzyskać pyszną i zdrową pastę tahini.