w ,

Ta przyprawa zapobiega zakrzepicy i hamuje apetyt. Znajdziesz ją prawie w każdej polskiej kuchni

Źródło: coramueller, Getty Images

Gałka muszkatołowa to niedoceniana przyprawa w polskiej kuchni, która ma masę cennych właściwości dla naszego zdrowia. Jej wyrazisty smak potrafi podkręcić zarówno słodkie jak i pikantne potrawy. Co jeszcze sprawia, że gałka muszkatołowa powinna zagościć na stałe w naszym menu?

Gałka muszkatołowa jest przyprawą, pozyskiwaną z drzewa tropikalnego pochodzącego pierwotnie z Indonezji. Muszkatołowiec wonny obecnie uprawiany jest w wielu krajach. Są to m.in.: Indie, Sri Lanka, Malezja, czy Karaiby. Owoc muszkatołowca przypomina morelę. W środku znajduje się nasiono, które po zbiorach podlega suszeniu. W trakcie tego procesu skorupa twardnieje i oddziela się od zamkniętego w środku nasienia. Nasienie o którym mowa to właśnie gałka muszkatołowa.

Gałka muszkatołowa- właściwości

Gałka muszkatołowa jest bogata w białko, tłuszcze, błonnik, węglowodany, a także witaminy: C, B i A. Dodatkowo te małe ziarenka kryją w sobie cenne minerały. Wśród nich znajdziemy: potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk i sód. Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym gałka obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga trawienia, działa przeciwzapalnie, zapobiega zakrzepicy i może wspomagać leczenie chorób tj. depresja.

Czy gałka jest dla każdego?

Niestety gałka muszkatołowa nie jest dla każdego i nie może być spożywana w dużych ilościach. Nadmiar gałki powyżej zalecanego 0,5 grama może powodować halucynacje i uczucie dezorientacji. Przedawkowanie gałki muszkatołowej może być niebezpieczne dla naszego organizmu, głównie przez myrystycynę, która w dużych ilościach może powodować objawy o których pisaliśmy wyżej. Osoby, które powinny szczególnie uważać na gałkę muszkatołową, to: kobiety w ciąży, dzieci, alergicy, a także osoby zmagające się z chorobami układu nerwowego.

Gałka muszkatołowa. Do czego dodawać?

Jako że gałka muszkatołowa ma lekko pikantny smak świetnie komponuje się ze słodkościami i daniami wytrawnymi, które potrzebują ostrej nuty. Właśnie dlatego, gałkę najlepiej dodawać do: gulaszów, warzyw z ryżem, sosu beszamelowego, czy świątecznego piernika.

  • Miniatura:
  • Źródło: coramueller, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.