Spis treści
Poznaj genialny przepis na syrop z mięty, który cudownie smakuje, a jeszcze lepiej orzeźwia. Możesz go dodać zarówno do drinka, jak i lemoniady. Jeśli skropisz nim deser, zyska on nutkę świeżości.
Miętowy syrop to ciekawy dodatek do wielu napojów i deserów. Ten sklepowy ma wyrazisty zielony kolor, który z pewnością nie jest wynikiem naturalnego barwnika. Mięte możesz kupić w każdym sklepie, jednak my polecamy hodować ją we własnym ogródku, bądź w doniczce na balkonie, nie jest wymagającą rośliną, więc przetrwa każde warunki.

Poza walorami smakowymi syrop z mięty można popijać przy problemach z układem trawiennym. Łyżka syropu po posiłku wspomoże żołądek i pobudzi jego pracę. Nie bez powodu mówi się, by pić mięte gdy łapie nas ból brzucha.
Duszący, suchy kaszel po chorobie potrafi doprowadzić nas na skraj. Pijesz wodę a gardło w dalszym ciągu drapie. W takich sytuacjach potrzebujesz syropu, który otuli twoje gardło niczym koc i da ukojenie dla podrażnionego przełyku. Przy okazji mięta zadziała antybakteryjnie i zwalczy infekcje, która rozwija się w naszym gardle.
Związki zawarte w liściach mięty działają rozkurczowo i przeciwbólowo, dlatego można ją stosować przy bolesnych miesiączkach. Dawka takiej mikstury będzie znacznie zdrowsza niż kolejna tabletka paracetamolu. Najlepiej działać naturalnymi metodami, a dopiero później przy pomocy silnych leków.
Syrop z mięty
Sposób przygotowania
- Gałązki mięty umyj i osusz. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, sok z cytryn i startą skórkę cytryny. Zagotuj wodę.
- Kiedy zacznie wrzeć, ściągnij wodę z garnka i odrobinę przestudź. Kiedy syrop będzie letni włóż gałązki mięty, tak by syrop je całkowicie przykrywał. Przykryj garnek i odstaw na dobę.
- Syrop przecedź przez drobne sito. Gałązki mięty rozgnieć łyżką i staraj się przecisnąć sok przez sito.
- Przecedzony syrop zagotuj i przelej do słoików. Postaw dnem do góry, a gdy słoiki ostygną przestaw do chłodnego, ciemnego miejsca.
Jeden komentarz