w ,

Rozgrzewająca zupa z dyni. Bajeczny, jesienny obiad

Zupa z dyni

Z czym kojarzy Ci się jesień? Kolorowe liście, świece, chłodne wieczory i… dynia! Kuchenna bohaterka, z której jesteśmy w stanie zrobić mnóstwo dobrego. Poczynając od zup, po kotleciki i słodkości.
Dynia to prawdziwa porcja zdrowia. Zawiera witaminy, minerały i pokaźną ilość beta-karotenu, więc powinna gościć jesienią w naszej kuchni znacznie częściej, niż się tego spodziewamy.
Dzisiejszy przepis to pomysł na krem z dyni, który jest absolutnym klasykiem i musimy go przyrządzić choć raz w tym sezonie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Cebulkę kroimy na drobno razem ze szczypiorkiem.
  • Ziemniaki, marchewkę obieramy i również kroimy. Dynię obieramy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, gdy będą szkliste, dorzucamy dynię i zalewamy wodą, by zakryła warzywa. Gotować do miękkości, a następnie zblendować. Doprawiamy zupę curry, imbirem i dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jakieś 10 minut.
  • Podajemy na gorąco solo lub z grzankami.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Zupa z dyni
Na porcję przypada:
Kalorie
267.1
Tłuszcze
 
7.6
g
12
%
Węglowodany
 
47.8
g
16
%
Błonnik
 
5.9
g
25
%
Białka
 
6.2
g
12
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Więcej pysznych kremów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli