Spis treści
Zupa z dyni
Z czym kojarzy Ci się jesień? Kolorowe liście, świece, chłodne wieczory i… dynia! Kuchenna bohaterka, z której jesteśmy w stanie zrobić mnóstwo dobrego. Poczynając od zup, po kotleciki i słodkości.Dynia to prawdziwa porcja zdrowia. Zawiera witaminy, minerały i pokaźną ilość beta-karotenu, więc powinna gościć jesienią w naszej kuchni znacznie częściej, niż się tego spodziewamy. Dzisiejszy przepis to pomysł na krem z dyni, który jest absolutnym klasykiem i musimy go przyrządzić choć raz w tym sezonie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Cebulkę kroimy na drobno razem ze szczypiorkiem.
- Ziemniaki, marchewkę obieramy i również kroimy. Dynię obieramy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, gdy będą szkliste, dorzucamy dynię i zalewamy wodą, by zakryła warzywa. Gotować do miękkości, a następnie zblendować. Doprawiamy zupę curry, imbirem i dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jakieś 10 minut.
- Podajemy na gorąco solo lub z grzankami.
Składniki
na porcje
- 1 pęczek cebula dymka
- 1 kg dynia
- 2 marchew
- 3 ziemniaki
- 2 łyżka olej rzepakowy
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżka imbir mielony
- 1 szczypta sól
- 1 puszka mleko kokosowe
Wartości odżywcze
Zupa z dyni
Na porcję przypada:
Kalorie
267.1
Tłuszcze
7.6
g
12
%
Węglowodany
47.8
g
16
%
Błonnik
5.9
g
25
%
Białka
6.2
g
12
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Więcej pysznych kremów:
3 komentarzy