w

Francuska zupa krem z pora. Ważne są dwie przyprawy

Intensywna w smaku, kremowa i sycąca – taka właśnie jest zupa z pora. Ma niezwykle intensywny aromat, a wszystko za sprawą dwóch ziół – majeranku i tymianku. Warto spróbować – myślimy, że będziesz zadowolony.

Francuską zupę robi się z pora i ziemniaków, na wywarze drobiowym z dodatkiem cebuli. Nie ma zasady co do temperatury z jaką trzeba podawać zupę, zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora płuczemy i kroimy na talarki. Cebulę obieramy z łupy i kroimy w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i pora. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut.
  • Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 30 minut.
  • Całość blendujemy i podajemy z kleksem śmietany.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa krem z pora
Na porcję przypada:
Kalorie
151.5
Tłuszcze
 
0.8
g
1
%
Węglowodany
 
32.2
g
11
%
Błonnik
 
4.2
g
18
%
Białka
 
5.2
g
10
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Koniecznie spróbuj innych przepisów na naszej stronie. Znajdziesz m.in. przepis na botwinkę, lub słynny zielony chłodnik Makłowicza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz