Spis treści
Słynna kanapka drwala to przysmak wielu Polaków, a więc ktoś postanowił wymyślić jej nieco zdrowszą wersję. Tym razem nie zajmiemy się całym burgerem, ale samym mięsem, które będzie można podać do obiadu. Kotlety à la drwal to genialna propozycja obiadowa, idealna dla fanów burgera z popularnego fast fooda.
Kotlety à la drwal różnią się od mielonych sposobem przygotowania. Nie smaży się ich na patelni, a podpieka w piekarniku, dzięki temu nie są aż tak tłuste. Cała rodzina będzie zachwycona ich smakiem, a ty będziesz dumna, że twoje dzieci wybierają domowy obiad zamiast fast fooda.
Kotlety drwala
Składniki
na 10 sztuk
- 500 g mięso mielone wieprzowe
- 300 g pieczarki
- 2 szklanka ser żółty (tarty)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 0,5 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżka sos sojowy
- 2 łyżka bułka tarta
- olej (do smażenia)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na oleju. Kiedy będzie gotowa odstaw ją na bok.
- Pieczarki oczyść, pokrój drobno i podsmaż na patelni, by zmniejszyły objętość.
- W misce umieść mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę, następnie uformuj niewielkie kotlety i ułóż je na blaszce do pieczenia, zrób w nich wgłębienie. Do wgłębienia wsyp porcje pieczarek, a kotlety posyp serem.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i pozostaw na 40 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Zobacz także: