w

Kotlety devolay z mięsa mielonego

Kotlety devolay to popularna roladka z piersi kurczaka podawana do obiadu. Nie znam osoby, która choć raz w życiu nie spróbowała tego przysmaku. Kotleciki w złotej panierce to królowie rodzinnych imprez jak chrzciny czy wesele, trudno się dziwić, gdyż każdy je uwielbia! W tej wersji zmodyfikujemy lekko mięso, gdyż zamiast płatów z piersi kurczaka wykorzystamy mięso mielone.

Devolay słynie ze swojego bogatego wnętrza, gdzie umieszczamy ser żółty i ulubione warzywne dodatki. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i pełen smaku.

Sprawdź przepis na genialną, pikantną surówkę z pora!

Devolay z mięsa mielonego

Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.
Kotlety devolay

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy majonez, przyprawy i bułkę tartą. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na bok.
  • Po 10 minutach dzielimy mięso na 5 części, bierzemy jedną z nich, lekko rozpłaszczamy i wstawiamy w środek ogórka kiszonego i odrobinę sera. Brzegi zlepiamy i formujemy roladkę.
  • Roladki obtaczamy w bułce, następnie w jajku z mlekiem i kolejny raz w bułce. Smażymy na tłuszczu, aż będą lekko złote, następnie wstawiamy roladki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20 minut.

Składniki

na 5 sztuk

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli