Spis treści
Kotlety devolay to popularna roladka z piersi kurczaka podawana do obiadu. Nie znam osoby, która choć raz w życiu nie spróbowała tego przysmaku. Kotleciki w złotej panierce to królowie rodzinnych imprez jak chrzciny czy wesele, trudno się dziwić, gdyż każdy je uwielbia! W tej wersji zmodyfikujemy lekko mięso, gdyż zamiast płatów z piersi kurczaka wykorzystamy mięso mielone.
Devolay słynie ze swojego bogatego wnętrza, gdzie umieszczamy ser żółty i ulubione warzywne dodatki. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i pełen smaku.
Sprawdź przepis na genialną, pikantną surówkę z pora!
Devolay z mięsa mielonego
Sposób przygotowania
- Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy majonez, przyprawy i bułkę tartą. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na bok.
- Po 10 minutach dzielimy mięso na 5 części, bierzemy jedną z nich, lekko rozpłaszczamy i wstawiamy w środek ogórka kiszonego i odrobinę sera. Brzegi zlepiamy i formujemy roladkę.
- Roladki obtaczamy w bułce, następnie w jajku z mlekiem i kolejny raz w bułce. Smażymy na tłuszczu, aż będą lekko złote, następnie wstawiamy roladki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20 minut.
Składniki
na 5 sztuk
- 600 g mięso mielone z piersi kurczaka
- 80 g ser żółty (tarty)
- 1 łyżka majonez
- 1 łyżka bułka tarta
- 1 ogórki kiszone (pokrojony w słupki)
- sól
- pieprz
- szczypta lubczyk suszony
- panierka
- 2 jajko
- 4 łyżka mleko
- bułka tarta