Spis treści
Babka piaskowa to hit każdych Świąt Wielkanocnych. Jej ciasto jest wilgotne, puszyste i zaspokoi potrzeby każdego łasucha! Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować dodając sok z cytrusów, czekoladę czy aromat migdałowy.
My przygotowaliśmy zestawienie najlepszych przepisów z Internetu – może się na jakiś skusisz?!
#1 Tradycyjna babka

Jeśli jesteś fanem prostoty, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Pyszna, delikatna z dodatkiem cytryny idealnie sprawdzi się na święta. Jest to ekspresowe ciasto, dla osób które nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni.
Przepis : Tradycyjna babka
#2 Babka kakaowa

W naszym zestawieniu znalazła się babka, która jest dedykowana osobom, kochającym czekolaowe ciasta! Autorka twierdzi, że ciasto długo utrzymuje swoją świeżość, a ciasto jest bardzo wilgotne. Jeśli czujesz że jest za mało kakaowe, możesz dodać do niego kawałki czekolady.
Przepis : Babka kakaowa
#3 Babka marmurkowa

Niesamowicie pyszne ciasto które przyciąga wzrok! Najciekawsze jest to, że nigdy nie będzie wyglądać tak samo. Autorka przepisu proponuje nam wiele ciekawych rozwiązań i zamienników, które można zastosować w trakcie przyżądzania ciasta.
Przepis : Babka marmurkowa
#4 Babka waniliowo – kawowa

Zamysł tego ciasta to połaczenie tradycyjnej waniliowej babki z nutką goryczy, którą dostarczy nam kawa.
Przepis : Babka waniliowo – kawowa
#5 Babka cytrynowa z malinowym lukrem

Tutaj autor przepisu ewidentnie zaszalał! Słodkie cytrynowe ciasto w połączeniu z kwaśnymi malinami to idealny kontrast między smakami. Jeśli nie masz świeżych malin, śmiało możesz użyć mrożonych!
Przepis: Babka cytrynowa z malinowym cukrem
#6 Babka z truskawkami i pistacjami

Czasami połączenia smaków jakie wybieramy, są dość nietypowe. Tym razem na tapecie pistacje z truskawkami, zatopione w kruchym cieście babki. Czy to nie brzmi jak kulinarne szaleństwo?
Przepis: Babka z truskawkami i pistacjami
#7 Babeczki wielkanocne

Te babeczki to idealne urozmaicenie w naszym koszyczku wielkanocnym. W ich dekorację można zaangażować dzieci lub całą rodzinę. Do ciasta świetnie sprawdzi się skórka z cytrusów lub aromat!
Przepis: Babeczki wielkanocne
#8 Babka migdałowa z owocami

Babka z letnimi owocami i białą czekoladą to niecodzienne połaczenie smakowe, ale gwarantujemy że znika z talerza w mgnieniu oka. Autor pokusił sie o stwierdzenie że smakuje jak pralinka! Taką babkę można upiec nie tylko w okresie świątecznym – dzięki owocom można ją jeść również w okresie letnim.
Przepis: Babka migdałowa z owocami
#9 Babka szafranowa

Szafran jest luksusową przyprawą używana na całym świecie, jednak jej niewielka ilość nie będzie kosztowna, a sprawi że danie stanie się aromatyczne. Babka z doadatkiem przyprawy będzie smakować nieco ostro i korzennie.
Przepis: Babka szafranowa
#10 Babka dyniowo – drożdżowa

Jeśli dynia kojarzy ci się z mdym smakiem, to postaramy się zmienić twoje zdanie. Pod wpływem obróbki termicznej dynia zyskuje wiele smaku i może być wykorzystywana do różnych potraw. Tym razem jest głównym bohaterem babki wielkanocnej. Puree z dynii świetnie zastępuje mokre składniki, więc śmiało można odpuścić dodawanie jajek do ciasta.
Przepis: Babka dyniowo – drożdżowa
Jeden komentarz