w

Kiedy najlepiej solić rybę? Marynata się tutaj nie sprawdzi

Kiedy solić rybę
alisafalov, Getty Images

Zastanawiałaś się kiedyś, kiedy powinnaś solić rybę — w trakcie smażenia czy kilka godzin przed? Okazuje się, że tylko jeden moment gwarantuje soczyste mięso ryb, w innym wypadku wysuszymy je na wiór.

Kiedy solić rybę przed smażeniem?

Dokonała ryba to nie tylko dobrej jakości mięso, jeśli źle ją przyrządzimy, nie będzie w stanie się obronić. Ryby o małej zawartości tłuszczu najlepiej panierować, nie będą tracić wody i po usmażeniu w dalszym ciągu będą soczyste.

Panierka z jajka, mąki i bułki tartej będzie najbardziej odpowiednia, natomiast tłuste ryby nie potrzebują tej „ochrony”. Można je usmażyć w ziołach lub nasączyć mięso sokiem z cytryny i posypać natka pietruszki.

Złotą zasadą jest solenie ryby przed samym smażeniem! Jeśli posolimy ją kilka godzin wcześniej mięso po usmażeniu, będzie suche niczym wiór, gdyż sól wyciągnie całą wodę. W takim wypadku nawet panierka nie zda egzaminu.

Kiedy solić rybę
smażona ryba w przyprawach/ fot. akaphon, Getty Images

Zasada marynowania mięsa nie działa w przypadku mięsa ryb. W tym przypadku mniej znaczy więcej, więc nawet niech nie przychodzi ci na myśl, by moczyć rybę przez kilka godzin w zasolonej marynacie.

Filety rybne zawierają dużo wody, a ta zdecydowanie nie lubi się z solą. Oczywiście szczypta przyprawy nie zaszkodzi, ale musi być to niewielka ilość dodana przed samym usmażeniem.

Jak dobrze przyrządzić rybę?

Filety rybne dokładnie osusz i natrzyj sokiem z cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Możesz nasmarować je świeżą pietruszką, jeśli lubisz jej smak. Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju wykładamy filet skórą do dołu. Smażymy 3/4 minuty na stronę, by nie wysuszyć mięsa.

Podobnie postępujemy w przypadku panierowanych filetów, smażymy krótko na dobrze rozgrzanej patelni. Pamiętaj, by odpowiednio solić rybę, wtedy pójdzie już z górki!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • alisafalov, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli