w

Drobiowa pieczeń z rękawa. Będzie niezwykle soczysta!

Drobiowa pieczeń
Maricha-kitchen, Getty Images

Jeśli w twojej kuchni wieje nudą, a ty nie masz pojęcia co przygotować na jutrzejszy obiad, drobiowa pieczeń powinna uratować sprawę. Oby ja przygotować nie potrzebujesz miliona składników i specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina chęci i postępowanie za recepturą.

Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i łatwe w obróbce. Podsmażanie kurczaka często powoduje wysuszenie mięsa, dlatego warto sięgać po inne metody obróbki. Jedną z nich jest pieczenie w rękawie, próbowałaś kiedyś tej metody? Jeśli nie, już wszystko tłumaczymy!

Rękaw do pieczenia to nic innego jak folia, która jest odporna na wysokie temperatury, a co za tym idzie, może zabezpieczyć nasze mięso w piekarniku przed wysuszeniem. Wrzucając mięso do rękawa, jesteśmy pewni, że wyjdzie soczyste. Jeśli chcesz, by pieczeń miała chrupiącą skórkę, musisz przeciąć rękaw kilkanaście minut przed końcem pieczenia.

Pieczeń drobiowa

Soczysta pieczeń z mnóstwem warzyw — to brzmi jak pyszny obiad!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i oczyść z błonek i ewentualnego tłuszczu. Delikatnie rozbij piersi i natrzyj przyprawą gyros z obu stron. Ułóż piersi w taki sposób, by nachodziły na siebie i tworzyły długi pasek mięsa. Nasmaruj piersi masłem, posyp pietruszką i zawiń całość w roladę. Aby mięso się nie rozwinęło, zabezpiecz je wykałaczkami.
  • Warzywa pokrój w talarki, pieczarki możesz podzielić na pół, polej je delikatnie oliwą i posyp solą. Weź naczynie żaroodporne i ułóż w nim rękaw do pieczenia, do środka włóż roladę, wrzuć warzywa i zabezpiecz brzegi rękawa sznurkiem.
  • Pieczeń wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, by mięso mogło się podpiec.
  • Podawaj z pieczonymi warzywami.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Drobiowa pieczeń może być podawana na różne sposoby. Możesz zrezygnować z pieczonych warzyw i podawać ją z ziemniakami. Do wnętrza rolady możesz dorzucić odrobinę sera, będzie się przyjemnie ciągnął na talerzu. Do tego surówka i kasza, a obiad będzie smakował jak ten z restauracji.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Maricha-kitchen, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli