Spis treści
Kupiłaś arbuza i nie wiesz, jak go podzielić na mniejsze kawałki, aby się fajnie prezentował? Dziś podpowiemy, jak pokroić arbuza na kilka ciekawych sposobów. Ta wiedza z pewnością się przyda.
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam arbuza. Ten genialny owoc świetnie gasi pragnienie i jest po prostu pyszny. Co więcej, fajnie się prezentuje dzięki swojej kolorystyce. I jeśli zastanawiasz się, jak go podzielić na mniejsze kawałki w szybki i prosty sposób, przychodzimy z pomocą.
To jednak nie koniec dobrych wiadomość. Nie dość, że dowiesz się, jak sprawnie poradzić sobie z arbuzem, to jeszcze odkryjesz genialne pomysły na jego podanie. Dzięki czemu niepozorny owoc stanie się nie tylko smaczną przekąską, ale i piękną ozdobą stołu podczas spotkania rodzinnego. Takich rozwiązań nie możesz przegapić!
Jak pokroić arbuza?
Zacznijmy od tego, że do pokrojenia arbuza na pewno warto użyć dobrze naostrzonego noża. Przyda się również deska do krojenia, która pomoże zachować nam stabilizację. Warto również zaopatrzyć się w łyżkę do lodów oraz patyczki do lodów. Już za moment dowiesz się, jak je wykorzystać w ciekawy sposób.
Arbuzowe słupki
Zaczynamy od najprostszego i najpopularniejszego sposobu, jakim jest podzielenie arbuza w pionowe słupki. Aby to zrobić, podziel owoc na pół, po czym potnij go najpierw w poziome, a potem pionowe paski. W ten sposób na powierzchni arbuza powstanie swego rodzaju szachownica. Teraz wystarczy tylko wyjąć poszczególne elementy i gotowe. Jak sama więc widzisz, arbuzowe słupki powstają w mig.

Łódeczki lizaki
Podobnie jak wcześniej, zaczynamy od podzielenia arbuza na 2 połówki (jeśli jest mały, w przypadku większego arbuza dzielimy go na ćwiartki). Następnie każdą taką część dzielimy na poziome pasy. Na koniec całą połówkę arbuza kroimy dodatkowo przez środek na pół. W rezultacie z każdego rzędu otrzymujemy po dwie łódeczki. To jednak nie koniec. W zielonej skórce w każdej takiej łódeczce robimy małe nacięcie, po czym wkładamy w nie patyczki do lodówki. I owocowym lizakiem można się już zajadać.
Arbuzowe gwiazdki – jak pokroić arbuza w oryginalny sposób dla maluchów?
Skoro już jesteśmy przy łódeczkach, to możemy dodatkowo wyciąć z nich ciekawe i urocze kształty przy pomocy foremek do ciastek. Słodkie gwiazdeczki, mini misie, a może serduszka? Możliwości jest naprawdę wiele. Masz więc pewność, że taka szybka przekąska nigdy się nie znudzi. A maluchy za każdym razem będą pod wielkim wrażeniem.
Mini kuleczki
I na koniec pomysł na niesamowite kuleczki. Arbuza tym razem dzielimy na kilka dużych łódeczek, po czym bierzemy do ręki łyżkę do lodów w wersji mini i wydrążamy z miąższu małe kuleczki. Następnie przerzucamy je do małej miseczki i serwujemy. Dobrze podawać je z patyczkami lub wykałaczkami, dzięki czemu łatwiej je skonsumować.
Jeden komentarz