Spis treści
Delikatne naleśniki to marzenie osób, które muszą ograniczać mąkę pszenną, a jej zamienniki nie sprawdzają się równie dobrze. Na ratunek przychodzi mąka kokosowa, która doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Konsystencja ciasta będzie bardzo podobna, dzięki czemu nie musimy się bać, że nasze naleśniki wyjdą gumowe i twarde.
Naleśniki z tego przepisu są pozbawione glutenu, więc osoby z nietolerancją mogą się nimi śmiało zajadać. Mąka kokosowa reguluje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm, co stawia ją w bardzo korzystnej pozycji. Ponadto naleśniki z tego przepisu są niezwykle delikatne i pyszne!
Naleśniki z mąki kokosowej
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do miski i roztrzep na puszystą masę z dodatkiem mleka. Dodaj cukier puder i zamieszaj by nie było żadnych grudek. Następnie dorzucamy mąkę kokosową i olej kokosowy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy chochelkę ciasta. Smażymy aż będzie rumiany z obu stron.
- Podajemy z ulubioną konfiturą i owocami.
Składniki
na 2 porcje
- 6 łyżka mąka kokosowa
- 6 szt jajko
- 1 szklanka mleko
- 1,5 łyżka olej kokosowy
- 2 łyżeczka cukier puder
- olej (do smażenia)
Jesteś fanem naleśników mamy kilka propozycji:
4 komentarzy