w

Naleśniki w wersji wytrawnej. Serowe nadzienie przypomina ruskie pierogi!

Nie znam nikogo kto nie lubi ruskich pierogów! To danie płynie w naszych żyłach od małego. Choć pierogi są przepyszne, ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne i nie każdy może sobie pozwolić na długie godziny klejenia ciasta. Pomysł na „ruskie naleśniki” łączy w sobie pyszny serowy farsz i ciasto naleśnikowe, które znacznie szybciej przygotować.

Ruskie naleśniki

Wytrawna wersja naleśników, które przypominają słynne polskie danie – to nie może być złe! Kompozycja twarogu z ziemniakami posypana smażoną cebulką… aż ślinka leci. Musisz koniecznie tego spróbować!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 45 min.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i dodaj jajka, a następnie roztrzep wszystko za pomocą trzepaczki. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, na końcu dodaj olej, lejąc cienkim strumieniem.
  • Rozgrzej patelnię, wylewaj ciasto i smaż naleśniki. Odstaw naleśniki obok.
  • Przygotuj farsz. Cebulę siekamy i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy warzywa i rozgniatamy tłuczkiem.
  • Mielimy twaróg za pomocą maszynki do mięsa. Dodajemy do niego ziemniaki i ponownie mielimy na gładki farsz. Wrzucamy garść bułki tartej oraz przyprawy (wtedy smak będzie nieco inny niż tradycyjne ruskie). Doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy zeszkloną cebulkę. Mieszamy farsz i smarujemy nim naleśniki, a później składamy w trójkąt. Wkładamy wszystkie koperty do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 min w 180*C.

Składniki

na 5 porcji

ciasto:

farsz:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli