Spis treści
Nie znam nikogo kto nie lubi ruskich pierogów! To danie płynie w naszych żyłach od małego. Choć pierogi są przepyszne, ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne i nie każdy może sobie pozwolić na długie godziny klejenia ciasta. Pomysł na „ruskie naleśniki” łączy w sobie pyszny serowy farsz i ciasto naleśnikowe, które znacznie szybciej przygotować.
Ruskie naleśniki
Sposób przygotowania
- Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i dodaj jajka, a następnie roztrzep wszystko za pomocą trzepaczki. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, na końcu dodaj olej, lejąc cienkim strumieniem.
- Rozgrzej patelnię, wylewaj ciasto i smaż naleśniki. Odstaw naleśniki obok.
- Przygotuj farsz. Cebulę siekamy i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy warzywa i rozgniatamy tłuczkiem.
- Mielimy twaróg za pomocą maszynki do mięsa. Dodajemy do niego ziemniaki i ponownie mielimy na gładki farsz. Wrzucamy garść bułki tartej oraz przyprawy (wtedy smak będzie nieco inny niż tradycyjne ruskie). Doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy zeszkloną cebulkę. Mieszamy farsz i smarujemy nim naleśniki, a później składamy w trójkąt. Wkładamy wszystkie koperty do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 min w 180*C.
Składniki
na 5 porcji
ciasto:
- 2 jajko
- 1 szklanka mleko
- 120 g mąka pszenna
- 1 łyżka olej
farsz:
- 3 ziemniaki (duże)
- 250 g twaróg
- 1 cebula (duża)
- 10 g bułka tarta
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Jeden komentarz