Spis treści
Mięso, warzywa i galaretka… smaczna i pożywna galareta, często gości na świątecznych stołach. Może być zrobiona z mięsa wieprzowego i drobiowego. Jednak niezależnie od rodzaju mięsa galaretka powinna przede wszystkim dobrze wyglądać. Aby tak było ważne jest przygotowanie klarownego i gęstego bulionu. Jak przygotować klarowny wywar do galarety mięsnej? Nasze babcie miały na to niezawodny sposób.
Galareta to świetna przystawka na świąteczny stół. Mimo że nie każdy za nią przepada, my głęboko wierzymy, że do wielu dań po prostu się dorasta. Dlatego dziś chcemy zdradzić proste patenty, które sprawią, że galareta wyjdzie idealna i nawet osoby, które za nią nie przepadają, tym razem chętnie jej skosztują.
Jakie mięso do galarety?
Pierwszym krokiem do pysznej galarety jest wybór dobrego jakościowego mięsa. Może to być zarówno mięso drobiowe jak i wieprzowe. Wegetarianie przygotowują galaretę zupełnie bez mięsa z dużą ilością warzyw. Jednak nie tylko mięso jest ważne w tej potrawie. Równie ważne są przyprawy i zioła, które nadadzą jej charakteru, a także idealnie klarowny wywar, dzięki, któremu galareta będzie wyglądała bardzo efektownie. Jak uzyskać klarowny wywar?
Klarowny wywar do galarety: dwa sposoby
Istnieją dwa sposoby na uzyskanie klarownego wywaru. Pierwszy z nich polega na przecedzeniu go przez sito wyłożone gazą. Dopiero po tym można dodać do niego żelatynę mięso i warzywa. Drugi sposób często stosowały nasze babcie. Polega on na użyciu białek kurzych jaj. Białka wystarczy ubić na sztywną pianę i wyłożyć na wierzch wywaru. Piana z białek zadziała jak szczotka, która zbierze z jego powierzchni wszelkie nieczystości i szumowiny. Kiedy tak się stanie pianę z białek należy usunąć ostrożnie łyżką cedzakową i gotowe. Idealnie klarowny wywar gotowy i można przejść do przygotowania świątecznej galarety.