w

Naleśniki z dynią i serkiem ricotta

Korzenne naleśniki z dynią i dodatkami sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy podwieczorek. Placki będą mieć wspaniały pomarańczowy kolor, na co z pewnością zwrócą uwagę dzieci.

Dyniowe naleśniki odzwierciedlają klimat jesieni: są pomarańczowe, mają dodatek dyni i korzennych przypraw. Nie ma w nich dodatku cukru, ani sztucznych słodzików, jedynie miód i słodkie figi.

Naleśniki z dynią

Jeśli naleśniki są dla Ciebie za mało słodkie, polej całość dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
naleśniki z dynią
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dyniowe puree łączymy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę i przyprawy. Ciasto miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200*C. Na blaszce układamy plasterki fig, polewamy je miodem i wstawiamy do piekarnika na 6 minut.
  • Naleśniki smarujemy ricottą oraz dodajemy figi.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Naleśniki z dynią
Na porcję przypada:
Kalorie
277.7
Tłuszcze
 
10.1
g
16
%
Węglowodany
 
37.3
g
12
%
Błonnik
 
2.3
g
10
%
Białka
 
10.2
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Inne przepisy z dynią w roli głównej:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli