w

Naleśniki z dynią i serkiem ricotta

Korzenne naleśniki z dynią i dodatkami sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy podwieczorek. Placki będą mieć wspaniały pomarańczowy kolor, na co z pewnością zwrócą uwagę dzieci.

Dyniowe naleśniki odzwierciedlają klimat jesieni: są pomarańczowe, mają dodatek dyni i korzennych przypraw. Nie ma w nich dodatku cukru, ani sztucznych słodzików, jedynie miód i słodkie figi.

Naleśniki z dynią

Jeśli naleśniki są dla Ciebie za mało słodkie, polej całość dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
naleśniki z dynią

Sposób przygotowania

  • Dyniowe puree łączymy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę i przyprawy. Ciasto miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200*C. Na blaszce układamy plasterki fig, polewamy je miodem i wstawiamy do piekarnika na 6 minut.
  • Naleśniki smarujemy ricottą oraz dodajemy figi.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Inne przepisy z dynią w roli głównej:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli