Spis treści
Korzenne naleśniki z dynią i dodatkami sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy podwieczorek. Placki będą mieć wspaniały pomarańczowy kolor, na co z pewnością zwrócą uwagę dzieci.
Dyniowe naleśniki odzwierciedlają klimat jesieni: są pomarańczowe, mają dodatek dyni i korzennych przypraw. Nie ma w nich dodatku cukru, ani sztucznych słodzików, jedynie miód i słodkie figi.
Naleśniki z dynią
Sposób przygotowania
- Dyniowe puree łączymy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę i przyprawy. Ciasto miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni.
- Nagrzewamy piekarnik do 200*C. Na blaszce układamy plasterki fig, polewamy je miodem i wstawiamy do piekarnika na 6 minut.
- Naleśniki smarujemy ricottą oraz dodajemy figi.
Składniki
na 5 porcji
- 100 g mąka kukurydziana
- 100 g dyniowe purée
- 2 jajko
- 250 ml mleko
- 1/4 łyżeczki cynamon
- 1/4 łyżeczki kardamon
- 1/4 łyżeczki imbir
- 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 5 figa
- 250 g ricotta
- 1 łyżka miód
Inne przepisy z dynią w roli głównej:
Jeden komentarz