Spis treści
Tajskie naleśniki roti przypominają nasze tradycyjne placki, ale sam smak i wypełnienie jest nieco inne. Można je przygotować jako zdrowszy deser lub przekąskę w ciągu dnia. W Tajlandii stanowią element street foodu, gdzie robi się je na oczach klientów. Wprawdzie nasz kraj nie oferuje takich usług, ale możesz je zrobić w domu — to bardzo proste!
Takie naleśniki tradycyjnie są podawane ze skondensowanym mleczkiem kokosowym i czekoladą. W wersji wytrawnej podaje się je z mięsem, jajkami i warzywami. Naleśniki składa się w charakterystyczne koperty, a nie tak jak u nas w trójkąty czy ruloniki.
Tajskie naleśniki roti spod polskiej ręki
Co odróżnia roti od tradycyjnych naleśników? Z pewnością sposób przygotowania, gdyż roti to cienko wałkowane arkusze ciasta, które po usmażeniu są giętkie i można je składać w koperty. Nafaszerowane kwadraty podsmażamy z obu stron jeszcze przez kilka chwil, by farsz mógł nabrać odpowiedniej temperatury, a ciasto stało się chrupkie.
Najważniejszym momentem w przygotowaniu naleśników jest odpowiedni czas na odtajanie. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć przez minimum godzinę, by odpowiednio się napowietrzyło.
Roti podawaj ze świeżymi owocami, pokrojonymi w plasterki i skropionymi miodem lub syropem klonowym. Dla większych łasuchów możesz zrobić wersje z czekoladą i masłem orzechowym. Inny, bardziej azjatycki akcent to skondensowane mleczko kokosowe i egzotyczne owoce.
Tajskie naleśniki roti
Składniki
na 12 sztuk
- 200 g mąka pszenna
- 150 ml woda
- 1 jajko
- 3 łyżka masło (roztopione)
- 3 łyżka olej
- 1 łyżka mleko
- 1 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczka sól
- 1 łyżka masło klarowane (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Mieszamy, a następnie dolewamy mleko, roztopione masło i wodę. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, a później odkładamy pod przykryciem na 45 minut.
- Z ciasta robimy wałek i dzielimy na równe 12 części. Każdy kawałek smarujemy olejem i odstawiamy na 30 minut. Kulki wałkujemy na cienkie placki.
- Na patelni roztapiamy odrobinę masła klarowanego i podsmażamy każdy placek z osobna, 1,5 minuty na stronę.
- Gotowe placki wypełniamy dodatkami, składamy w kopertę i ponownie podsmażamy, by całość się zarumieniła.
Skusisz się na te pyszne naleśniki? Nie trzeba do nich specjalnych składników — jestem pewna, że wszystko masz w swojej kuchni. Dodatki to zupełna dowolność, możesz je przygotować na wiele sposobów, a każdy będzie wyśmienity.