Spis treści
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka
Pyszne ciasto czekoladowe to chyba marzenie nie jednego smakosza wypieków. Niestety wiele osób zmagających się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi może jedynie pomarzyć o kawałku takiego ciasta. Na szczęście gotowanie jest na tyle ciekawe, że można próbować z zamiennikami masła, mleka czy jajek. Ciasto czekoladowe kojarzy się z wilgotnym miękkim wnętrzem, puszystością i intensywnym smakiem. Niestety wiele produktów w takim deserze może uczulać, więc osoby uczulone rezygnują z tej przyjemności. Ciasto wyjdzie idealne i bez tych produktów. Sprawdź, co możesz użyć jako zamiennika.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 40 min.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180*C i wyciągnij wszystkie produkty, by nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj również cynamon i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlej olej, wodę, ocet oraz powidła. Wymieszaj wszystkie składniki i przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj, by nie było żadnych grudek. Ciasto będzie rzadkie, nie musisz się tym martwić. Przelej całość do tortownicy i piecz 40 minut.
- Jeśli chcesz przełożyć biszkopt kremem, poczekaj, aż dobrze wystygnie. W przeciwnym razie może się rozpaść przy krojeniu.
Składniki
na 12 porcji
- 400 ml woda
- 115 ml olej
- 70 g powidła
- 1,5 łyżka ocet
- 350 g mąka pszenna
- 225 g cukier
- 3 łyżka gorzkie kakao
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta sól
Zobacz
Zerknij również na te przepisy:
Jeden komentarz