w ,

Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto rozpływa się w ustach

Ciasto ze śliwkami

Masz w domu trochę śliwek, które trzeba zużyć? Zrób kruche ciasto z owocami! Jest to banalnie prosta receptura, poradzi sobie z nią każdy. Ciasto zawiera mało cukru, gdyż wykorzystujemy naturalną słodych śliwek. Zrób je już dziś!
Możesz użyć dowolnego rodzaju śliwek, ważne by były słodkie i by pestka łatwo odchodziła od owocu.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W dużej mise wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj jajko i miekkie masło. Zacznij ugniatać dłonią do połączenia się składników. Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulkę i zawiń ją w folię spożywczą a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie umyj śliwki i poprzekrajaj na pół, wyciągnij pestki. Jeśli chcesz możesz pokroić śliwki na mniejsze kawałki.
  • Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części, rozwałkuj na płaskie placki. Jeśli ciasto się rwie, możesz je rozpłaszczyć i wykleić blachę kawałkami. Dodaj śliwki i górny płat ciasta.
  • Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 50 minut. Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze

Ciasto ze śliwkami
Na porcję przypada:
Kalorie
222.7
Tłuszcze
 
1.5
g
2
%
Węglowodany
 
47.1
g
16
%
Błonnik
 
2.2
g
9
%
Białka
 
5.6
g
11
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli