Spis treści
Ciasto ze śliwkami
Masz w domu trochę śliwek, które trzeba zużyć? Zrób kruche ciasto z owocami! Jest to banalnie prosta receptura, poradzi sobie z nią każdy. Ciasto zawiera mało cukru, gdyż wykorzystujemy naturalną słodych śliwek. Zrób je już dziś!Możesz użyć dowolnego rodzaju śliwek, ważne by były słodkie i by pestka łatwo odchodziła od owocu.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sposób przygotowania
- W dużej mise wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj jajko i miekkie masło. Zacznij ugniatać dłonią do połączenia się składników. Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulkę i zawiń ją w folię spożywczą a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie umyj śliwki i poprzekrajaj na pół, wyciągnij pestki. Jeśli chcesz możesz pokroić śliwki na mniejsze kawałki.
- Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części, rozwałkuj na płaskie placki. Jeśli ciasto się rwie, możesz je rozpłaszczyć i wykleić blachę kawałkami. Dodaj śliwki i górny płat ciasta.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 50 minut. Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Składniki
na 12 porcji
- 2 szklanka mąka pszenna
- 200 g masło
- 2 łyżeczka proszk do pieczenia
- 1 sztuka jajko
- 1/3 szklanka cukier
- 1000 g śliwki
Zobacz
Jeden komentarz