w

Ciasto czekoladowe z chilly. Rozpływa się w ustach

Czekoladowe ciasto wyraża więcej niż tysiąc słów. Wystarczy mały kawałek, by zaspokoić swoją ochotę na słodycze. W dzisiejszym przepisie mamy ekstra składnik, który doda ostrości i podkręci smak – chilly. Jeśli nie jesteś fanką pikantnych dodatków, możesz dodać połowę zalecanego chilly lub całkiem zrezygnować z tego składnika.

Jeśli lubisz niezapomniane doznania, to ciasto jest dla Ciebie! Pyszne, mokre i mięsiste to tylko kilka z epitetów jakimi możemy określić ten wypiek. Palące chilly potrafi rozgrzać od środka, więc nie jest wskazane na upały.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W misce połącz mąkę, kakao oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj.
  • Dolej maślankę, jajko oraz olej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Chilly przekrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na 30 min, grzanie góra-dół 180*C.
  • Upieczone ciasto polej rozpuszczoną polewą czekoladową.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto czekoladowe chilly
Na porcję przypada:
Kalorie
359.6
Tłuszcze
 
11.6
g
18
%
Węglowodany
 
63.1
g
21
%
Błonnik
 
2.5
g
10
%
Białka
 
4
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz