Spis treści
Ciasto z cukinii
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
- Cukinie umyj i zetrzyj na małych oczkach, posól warzywo i odstaw na bok by puściło sok.
- Rozgrzej piekarnik do 180*C.
- Wbij jajka do miski i ucieraj z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodaj połowę mąki, proszek do pieczenia i olej z pestek winogron. Do wymieszanej masy dodajemy resztę mąki oraz maślankę. Ponownie miksujemy, a następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny.
- Cukinię odsączamy i wrzucamy do ciasta. Masę przenosimy do foremki na keksa i pieczemy przez godzinę. Gotowe ciasto podajemy solo lub w towarzystwie lukru.
Składniki
na blaszka
- 400 g cukinia
- 320 g mąka pszenna
- 130 g cukier
- 2 sztuka jajko
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 sztuka cytryna
- 120 ml olej z pestek winogron
- 120 ml maślanka
- 1 szczypta sól
Wartości odżywcze
Ciasto z cukinii
Na porcję przypada:
Kalorie
2938.4
Tłuszcze
127.1
g
196
%
Węglowodany
414.5
g
138
%
Błonnik
23.9
g
100
%
Białka
47
g
94
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz