w

Wachowicz daje pomysł na ciasto z cukinii. Proste i smaczne, czego chcieć więcej?

Cukinia to warzywo, które kojarzy się głównie z obiadem. Zanim ją zaszufladkujemy, warto trochę poeksperymentować w kuchni. Mokry miąższ cukinii będzie ciekawym dodatkiem do ciast, dzięki niej ciasta będą cudownie wilgotne.
Cena cukinii w tym okresie jest bardzo atrakcyjna i aż woła "wykorzystaj mnie"! Czemu by nie spróbować z letnim ciastem? Ewa Wachowicz podrzuca ten ciekawy przepis. Koniecznie go sprawdź!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
  • Cukinie umyj i zetrzyj na małych oczkach, posól warzywo i odstaw na bok by puściło sok.
  • Rozgrzej piekarnik do 180*C.
  • Wbij jajka do miski i ucieraj z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodaj połowę mąki, proszek do pieczenia i olej z pestek winogron. Do wymieszanej masy dodajemy resztę mąki oraz maślankę. Ponownie miksujemy, a następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  • Cukinię odsączamy i wrzucamy do ciasta. Masę przenosimy do foremki na keksa i pieczemy przez godzinę. Gotowe ciasto podajemy solo lub w towarzystwie lukru.

Składniki

na 1 blaszka

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto z cukinii
Na porcję przypada:
Kalorie
2938.4
Tłuszcze
 
127.1
g
196
%
Węglowodany
 
414.5
g
138
%
Błonnik
 
23.9
g
100
%
Białka
 
47
g
94
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz