w ,

Wachowicz daje pomysł na ciasto z cukinii. Proste i smaczne, czego chcieć więcej?

Ciasto z cukinii

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
  • Cukinie umyj i zetrzyj na małych oczkach, posól warzywo i odstaw na bok by puściło sok.
  • Rozgrzej piekarnik do 180*C.
  • Wbij jajka do miski i ucieraj z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodaj połowę mąki, proszek do pieczenia i olej z pestek winogron. Do wymieszanej masy dodajemy resztę mąki oraz maślankę. Ponownie miksujemy, a następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  • Cukinię odsączamy i wrzucamy do ciasta. Masę przenosimy do foremki na keksa i pieczemy przez godzinę. Gotowe ciasto podajemy solo lub w towarzystwie lukru.

Składniki

na 1 blaszka

Wartości odżywcze

Ciasto z cukinii
Na porcję przypada:
Kalorie
2938.4
Tłuszcze
 
127.1
g
196
%
Węglowodany
 
414.5
g
138
%
Błonnik
 
23.9
g
100
%
Białka
 
47
g
94
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli