w

Brukselka po ugotowaniu staje się gorzka? Musisz ją odpowiednio ugotować

Gorzka brukselka
Serethos, Getty Images

Brukselka po ugotowaniu często staje się gorzka, co sprawia, że większość z nas rezygnuje z jej zakupu. Prawda jest taka, że warzywo nie powinno mieć takiego smaku, a wszystkiemu winne jest złe przygotowanie. Sprawdź, co robisz źle i ciesz się pysznym i zdrowym warzywem.

Brukselka po ugotowaniu jest gorzka? Zadbaj o te elementy

Kluczowym składnikiem w przygotowaniu brukselki jest cukier, otóż to właśnie on niweluje goryczkę w produkcie. Zanim zaczniesz gotować brukselkę, zadbaj o odpowiednie przygotowanie, najlepiej obrać ją z zewnętrznych liści, które są poobijane i pożółkłe. Końcówki powinny być delikatnie nacięte — w ten sposób będą się szybciej gotować.

Gorzka brukselka
biały cukier/ fot. YelenaYemchuk, Getty Images

Brukselka nie powinna być gotowana w ciasnym garnku. Na każdy litr wody, musisz wsypać łyżeczkę cukru, który jest kluczowym elementem. Tym razem sól odchodzi na drugi plan i wystarczy mała szczypta, która zapobiegnie mdłemu smakowi warzywa.

Optymalny czas gotowania to 5 minut, czym bardziej go wydłużymy, tym brukselka stanie się bardziej bez smaku. Gotujemy bez nakrywki, by cały zapach uleciał i nie skumulował się w brukselce. Jeśli chcesz, by warzywo miało intensywny kolor, po ugotowaniu musisz je zalać zimną wodą.

Gorzka brukselka
brukselka/ fot. GoodLifeStudio, Getty Images Signature

Brukselkę możesz podawać solo lub z okrasą jak do pierogów ruskich. Wiele osób poleca podawanie jej w rozmarynowej lub miodowej polewie, będzie miała oryginalny, słodki smak. Brukselka jest na tyle uniwersalna, że idealnie wpasuje się jako warzywny dodatek do dania głównego i zupy.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Serethos, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli