w , , ,

Jak zrobić klopsiki bez grama mięsa? Idealne na piątkowy obiad

jak zrobić klopsiki
Mariha-kitchen, Getty Images

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad? Już za moment dowiesz się, jak zrobić klopsiki bez dodatku mięsa. W roli głównej wystąpią grzyby!

W wielu polskich domach w piątek nie jada się mięsa. Jest to długoletnia tradycja, która nawiązuje do wiary chrześcijańskiej. W Wielki Piątek Jezus Chrystus oddał własne życie za ludzi. I właśnie na pamiątkę tamtego wydarzenia, wielu z nas unika w piątek jedzenia mięsa.

Pamiętam, że w moim rodzinnym domu w każdy piątek mama lepiła pyszne pierogi z ziemniakami i serem. Była to już swego rodzaju tradycja i kiedy o niej myślę, to aż ciepło robi się na sercu. Też masz takie wspomnienia związane z obiadem przygotowanym przez mamę?

Z drugiej strony, doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie domowych pierogów wymaga zarówno dużego zaangażowania, jak i sporo czasu. A nie każdy może pozwolić sobie na spędzenie kilku godzin w kuchni.

Jak zrobić klopsiki bez mięsa?

Na szczęście masz mnie 🙂 I już przychodzę z pomocą! Dziś podzielę się z Tobą przepisem na genialne klopsiki bez grama mięsa. Zrobisz je na bazie pysznych grzybów. Boczniaki, bo o nich mowa, to źródło wielu witamin i składników mineralnych, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu.

Już za moment dowiesz się, jak na ich bazie przygotować przepyszne klopsiki. Gwarantuję, że będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!

Klopsiki na bazie boczniaków

Pyszne klopsiki grzybowe bez grama mięsa zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Smażenie 5 min.

Składniki

na 4 porcje

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania grzybów.
  • Oczyszczone boczniaki gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  • W międzyczasie obierz cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę, marchewki zetrzyj na tarce, zaś czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Przerzuć cebulę i czosnek na patelnię, po czym podsmaż je przez chwilę.
  • Po ugotowaniu odcedź grzyby, po czym zmiel je lub posiekaj bardzo drobno.
  • Do zmielonych boczniaków dodaj wcześniej przygotowane warzywa, jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita mieszanka.
  • Na koniec przy pomocy łyżki do lodów uformuj małe klopsiki, po czym smaż je na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
  • Smacznego!
jak zrobić klopsiki

Wartości odżywcze

Klopsiki na bazie boczniaków
Na porcję przypada:
Kalorie
219.7
Tłuszcze
 
2.9
g
4
%
Węglowodany
 
40.3
g
13
%
Błonnik
 
14.3
g
60
%
Białka
 
20.8
g
42
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Oczywiście gotowe klopsiki możesz łączyć z ulubionym sosem oraz przeróżnymi dodatkami. Dzięki czemu taki pomysł na piątkowy obiad nigdy się nie znudzi!

Zobacz także: Do pomidorowej zawsze dodaje trochę tłuszczu, wtedy ma więcej smaku

  • Miniatura:
  • Mariha-kitchen, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani